Zadarski nadbiskup Puljić o pokojnom Benediktu XVI: “Od glave do pete bio je čovjek Crkve.”

U subotu, 31. prosinca 2022., u 9 sati i 34 minuta, preminuo je Papa u miru, Benedikt XVI. koji je u travnju 2022. godine obilježio svoj 95. rođendan.  Tom prigodom zadarski nadbiskup  Želimir Puljić uputio mu je i svoju čestitku u kojoj je napisao da je “Papa Benedikt XVI. bio izvrstan profesor na više njemačkih sveučilišta te da su teolozi pokušavali otkriti ‘crvenu nit’ njegovog znanstvenog opusa“.

Zaključili su i da je „profesor Ratzinger“ bio „od glave do pete čovjek Crkve“ te svim svojim moćima uma i srca „promicao njezino dobro“.  Neki su to povezivali s činjenicom što je bio rođen i kršten na Veliku Subotu, u sklopu Svetoga Trodnevlja, kada se “rodila Crkva”. Na obavijest o smrti Pape emeritusa oglasila su se zvona katedrale sv. Stošije.

– Dirnula me vijest o smrti dragoga pape Ratzingera.  Bogu sam zahvalan što sam imao prigodu susresti ga i u Vatikanu i u Hrvatskoj kad nam je došao u pohode 2011. i osjetiti njegovu nepokolebljivu vjeru, snagu poniznosti i blagosti te veliku hrabrost kojom se odlikovao njegov uzorni pontifikat.  Smatram kako svaki član Crkve Katoličke ima razloga reći: Bogu hvala za papu Benedikta XVI., za jasnoću stavova i naučavanja i osobito za način kako je taj ‘ponizni suradnik’ vršio Petrovu službu; s osobitim osjećajem crkvenosti i sigurnosti, dostojanstveno i ponizno, s jasnom vizijom  budućnosti, rekao je nadbiskup Puljić u izjavi povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI. U propovijedi mise zahvalnice za proteklu građansku godinu, u subotu, 31. prosinca u 18,00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru, nadbiskup Puljić će govoriti i o pontifikatu Benedikta XVI.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...