Zadarski srednjoškolci prikupili sredstva za sklonište za žrtve obiteljskog nasilja i šetnjom iskazali podršku žrtvama

Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar  već treću godinu sudjeluje u međunarodnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, kroz koju nastoji osvijestiti problem rodno uvjetovanog nasilja u društvu, te slaviti važnost i doprinos žena na lokalnoj i globalnoj razini. Kampanju, koja je započela 25.11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10.12 na Međunarodni dan ljudskih prava, obilježavaju brojne aktivnosti odgojnog i humanitarnog karaktera koje organizira i provodi učenička volontersko-aktivistička grupa SADIONICA! s voditeljicom profesoricom Ljubicom Predovan.

Četvrtak 1.12. je bio rezerviran za humanitarno-nagradnu akciju prikupljanja sredstava za pomoć Maloj kući, skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Zadru, nakon koje je uslijedila kratka šetnja podrške svim žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, u kojoj su sudjelovali svi učenici i nastavnici jutarnje smjene. U akciji je prikupljeno 2100 kuna, te su izvučeni sretni dobitnici vrijednih nagrada naših sponzora. SADIONICA! od srca zahvaljuje svima koji su potpomogli ovu akciju sudjelovanjem, donacijama i dobrim raspoloženjem.

Urbana ženska šetnja zadarskim Poluotokom s Odjelom za germanistiku

Iako su žene polovica čovječanstva, njihov doprinos povijesti vrlo često ostaje prešućen, a one same nevidljive i zaboravljene. Urbane ženske šetnje vraćaju glas ženama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti nekog grada, a da nisu dobile bistu, ni spomen ploču, pa čak niti usmenu predaju. Takve ženske priče  je u Zadru oživio projekt Eveline Thalmann, lektorice na Odjelu za germanistiku u Zadru, koja je zajedno sa svojim studenticama osmislila projekt Ženska povijest u Zadru. Profesorica Thalmann se je ljubazno odazvala molbi učeničke volontersko-aktivističke grupe Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole,  SADIONICA!, te zajedno sa studenticama Laurom Garettini, Lunom Kunecki i Sofijom Nujić organizirala za učenike SADIONICE! i njihovu voditeljicu, profesoricu Ljubicu Predovan, žensku šetnju zadarskim Poluotokom. Šetnja je organizirana 2.12., povodom međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Učenice i učenici SADIONICE! su tako imali priliku saznati kakav je trag na generacije naših sugrađana ostavila Nives Šimatović Predovan, koja je veza između Asje Kisić i Zadra, tko su Čika i Vekenega, zašto je zaboravljena slikarica Zoe Borelli Vranski, te kako su dvije djevojke iz Zadra postale osnivačice najuspješnije zadružne pivovare u Evropi. Šetnja je završila sa zaključkom da možda upravo iz SADIONICE! dolaze nove generacije zadarskih žena – onih čiji će se glas jasno čuti u životu i povijesti grada.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...