Zastupnici o besplatnim obrocima za učenike: Neke škole ih već imaju

Saborski zastupnici danas su jednoglasno pozdravili uvođenje besplatnih obroka u osnovnima školama pri čemu je dio napomenuo da neke škole već imaju besplatne obroke za sve učenike.

U raspravi o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koje uređuju to pitanje zastupnik Mosta Ante Kujundžić kazao je da je u Zmijavcima svako dijete obrok imalo još 2015. godine jer je lokalni dućan koji prodavao obroke dijelio ih svima, a onima koji nisu mogli platiti platila je škola.

Iako se mogu očekivati problemi u provedbi projekta besplatnih obroka zbog neopremljenosti škola ili nedostatak kadra, dodao je Kujundžić, ne bismo trebali polemizirati o onome što je u suštini dobro.

I Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) ističe da u nekim školama već funkcioniraju besplatni obroci, zahvaljujući suradnji s lokalnim jedinicama, primjerice u Daruvarskom Brestovcu i Ljudevit Selu. Nekoj djeci školski obrok je jedini obrok u danu, upozorava Sabina Glasovac (Klub SDP-a).

U prilog besplatnih obroka govori i podatak da u posljednje tri godine raste broj ovršnih postupaka nad roditeljima koji nisu mogli plaćati školske obroke, kazala je Glasovac i dodala kako bi o sličnom modelu trebalo razmisliti i za srednje škole.

Tome se nada i Irena Šimunić (Klub Socijaldemokrati) navodeći da srednjoškolci zbog školskih i izvanškolskih aktivnosti veliki dio dana provode izvan doma.

Besplatni obroci osigurat će zdravstveni i uravnoteženi obrok svim učenicima bez obzira na razlike, imat će pozitivan utjecaj na zdravlje učenika te učiniti važan korak prema istinski besplatnom obrazovanju ali i izjednačavanju prilika, povećanoj uključenosti i socijalnoj koheziji, istaknuo je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Upozorivši na nedostatak blagovaonica i kuhinja u nekim školama, manjak osoblja i probleme u dostavi hrane zastupnici su također naglasili  potrebu osiguravanja uvjeta i infrastrukture za provedu projekta u praksi.

Rade Šimičević (Klub HDZ-a) kazao je da se u sustav obrazovanja kontinuirano ulaže te kako vjeruje da će se svi nedostaci ukloniti i projekt besplatnih obroka primijeniti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...