Znanstvena knjižnica: Održana radionica Napiši svoju čestitku!

Znanstvena knjižnica Zadar je povodom nadolazećih božićnih blagdana organizirala radionicu vezanu za pisanje prigodnih čestitki pod nazivom: Napiši svoju čestitku!

Knjižnica se pridružila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja je pokrenula božićnu akciju Tradicija dobrih želja.

U Znanstvenoj knjižnici Zadar radionica je održana 8. prosinca 2022. godine u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar.

– Unutar zbirke od oko 30 tisuća razglednica koje Znanstvena knjižnica Zadar posjeduje nalaze se božićne i novogodišnje čestitke. Knjižnica je čestitke uglavnom dobila obveznim primjerkom i to 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. U fondu Knjižnice postoje i stariji primjerci čestitki. Želja nam je da ovom radionicom potaknemo sudionike da se upoznaju s čestitkama iz fonda Knjižnice te običajima čestitanja u pisanom obliku. Takav način komunikacije danas je zbog novih tehnologija uvelike reduciran. – pojasnili su iz Knjižnice.

Etnologinja Jasenka Lulić Štorić pričala je o božićnim običajima u zadarskom kraju sudionicima radionice. Djelatnici knjižnice Ivana Župić-Baždarić i Tomislav Blažević upoznali su sudionike sa zbirkom i smještajem čestitki, specifičnostima starih primjeraka čestitki te modelima i formulacijama kako napisati dobru čestitku.

Ono što čestitke čini vrijednima je to da su sačuvane te nas i danas mogu inspirirati. Ovog Božića, imamo priliku okrenuti se običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari te tako ispisati neku vlastitu posebnu blagdansku priču.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...