Znanstvena knjižnica Zadar predstavila rijetku fotografiju zadarskih bedema na zapadnoj strani poluotoka iz 1874.

Na današnji dan, 14. prosinca 1868. Zadar je prestao biti utvrda. Otada počinje novo razdoblje u oblikovanju grada. Tim povodom danas Znanstvena knjižnica Zadar predstavlja jednu od rijetkih fotografija zadarskih bedema na zapadnoj strani poluotoka, fotografirane 27. srpnja 1874., prije rušenja.

– U tom prvom razdoblju, nakon proglašenja Zadra otvorenim gradom, raspoloženje građana i Uprave za izgradnju obilježila je snažna želja za rušenjem zidina koje su tada sputavale Zadar u gospodarskom razvoju, ali i želja za otvaranjem prema suncu i moru. Na fotografiji se u pozadini iza zgrada vidi vrh rotonde crkve sv. Donata. Prikazane zgrade stradale su u savezničkom bombardiranju Zadra u Drugom svjetskom ratu. Ispod fotografije napisano je objašnjenje o sadržaju fotografije, koje je vjerojatno napisao Vitaliano Brunelli, talijanski povjesničar i publicist, ravnatelj tadašnje Bibliotece Comunale Paravia u Zadru (danas Znanstvene knjižnice Zadar). Autor fotografije je poznati zadarski fotograf Tomaso Burato. – stoji u objavi Znanstvene knjižnice.

Fotografija iz Fototeke ZKZD:
Zadarski bedemi na zapadnoj strani poluotoka prije rušenja / Studio fotografico di Tom. Burato
DIKAZ: http://dikaz.zkzd.hr/?pub=1&p=10083&s=publ
Signatura: Fototeka D 2189
Literatura:
Peričić, Š.; Stagličić, M.; Travirka, A., Rados, Z.; Rabac-Čondrić. Zadar za austrijske uprave, Zadar: Matica hrvatska, 2011. str. 308-309.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...