Analiza troškova života pokazala: Zadar je najskuplji grad za život u Hrvatskoj

Kada su i pitanju troškovi života u hrvatskim gradovima na prvom mjestu nisu ni Zagreb ni Dubrovnik, već – Zadar.

Stranica Numbeo koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta objavila je rang listu za 2023. Na listu su se našli i hrvatski gradovi, ali s neočekivanim poretkom. Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično, a kako bi dobili ukupan indeks troškova života, piše Poslovni.

Tako je prema njihovoj ljestvici najskuplji grad za život u Hrvatskoj – Zadar, koji je zauzeo 141. mjesto, samo dva mjesta iza slovenske Ljubljane. Nakon Zadra slijedi Dubrovnik koji se nalazi na 145. mjestu. Zagreb je tako tek treći i nalazi se na 150. mjestu, a iza njega su Rijeka na 172., Split na 173. te Osijek na 189. mjestu.

Najpovoljniji gradovi za život u regiji su Niš na 232. i Priština na 234. mjestu.

Što se čitave Europe tiče najskuplji su švicarski gradovi koji zauzimaju prvih pet mjesta na ljestvici, a to su redom Basel, Zurich, Lausanne, Zug, Bern i Ženeva. Nakon njih slijede norveški gradovi Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim i Tromso.

Najjeftiniji za život su, očekivano, ukrajinski gradovi koji se nalaze odmah iz Prištine, a to su Harkiv, Lavov, Odesa i Dnipro, dok se Kijev smjestio između Prištine i Niša. Cijeli popis gradova možete pronaći ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...