Automobilski div Ford Motor planira u Europi ukinuti do 3200 radnih mjesta

Američki automobilski div Ford Motor planira u Europi ukinuti do 3200 radnih mjesta i preseliti dio poslovanja s razvojem proizvoda u matični SAD, objavio je njemački sindikat IG Metall. Tvrtka želi otpustiti do 2500 radnika u odjelu razvoja proizvoda i do 700 u upravi, a najviše će radnika biti otpušteno u lokacijama u Njemačkoj, prenose agencije.

Radnici u Fordovoj tvornici u Kölnu koja zapošljava oko 14.000 ljudi, uključujući i 3800 u centru za razvoj proizvoda u Merkenichu, obaviješteni su o tim planovima na sastanku radničkog vijeća. Fordov glasnogovornik u Njemačkoj nije želio komentirati priopćenje sindikata, pozivajući se na izjavu od petka u kojoj je rečeno da prijelaz na proizvodnju električnih vozila (EV) zahtijeva strukturne promjene.

Ford mora biti konkurentniji u proizvodnji električnih vozila, smatraju u firmi

Glasnogovornik u Fordovom sjedištu u Michiganu rekao je da se razgovori s radničkim vijećima u Njemačkoj nastavljaju i da tvrtka mora biti konkurentnija u prijelazu na proizvodnju električnih vozila. Konkretne poslovne planove nije želio komentirati.

Ford je prošle godine najavio dvije milijarde dolara ulaganja u proširenje proizvodnje u tvornici u Koelnu koja bi trebala proizvoditi potpuno električni model za kupce slabije kupovne moći. Tvornica trenutno proizvodi Ford Fiestu, motore i mjenjače.

U Europi je zaposleno oko 45 tisuća Fordovih radnika

Američka kompanija u Europi zapošljava oko 45.000 radnika, planira sedam novih električnih modela, pogon za sklapanje baterija u Njemačkoj i zajedničko ulaganje za proizvodnju baterijskih ćelija od nikla u Turskoj.

Ford ujedno s Volkswagenom planira u idućih šest godina proizvesti 1.2 milijuna vozila na njegovoj električnoj platformi MEB. To partnerstvo ima budućnost, istaknuli su predstavnici dvije kompanije, iako je glasnogovornik Forda za SAD dodao da još treba utvrditi ulogu Volkswagena u Fordovoj novoj generaciji električnih vozila namijenjenih europskom tržištu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...