Banožić: “VRO Maslenica je bila poruka da su HV i policija odlučne osloboditi Hrvatsku”

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku povodom obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica te istaknuo da je ona bila snažna poruka da su Hrvatska vojska i policija odlučne i spremne osloboditi svaki pedalj Hrvatske.

– Vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je počela u ranim jutarnjim satima, 22. siječnja 1993., bila je snažna poruka hrvatskom narodu kako su Hrvatska vojska i policija, odlučne i spremne za oslobođenje svakog pedlja naše zemlje. Ova oslobodilačka akcija u isto vrijeme bila je i poruka cijelom svijetu da hrvatska država ima snažnu oružanu silu i kako je najveća snaga Hrvatske upravo hrabrost i odlučnog svakog hrvatskog branitelja”, napisao je Banožić te dodao da su ta njihova hrabrost i odlučnost bile snaga  koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Upravo zato, dodao je Banožić, ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci naša mladost slijedi upravo tu upornost i domoljublje, ali i usmjerenost prema ostvarivanju svih ciljeva. Znamo gdje su naši korijeni i koji su naši uzori i vjerujem kako je Hrvatska vojska ona koja donosi stabilnost i sigurnost, ona koja sa svojim saveznicima i partnerima doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i očuvanju zajedničkih vrijednosti, istaknuo je.

U VRO Maslenica poginulo 127 hrvatskih branitelja

– Ponosni smo na naše branitelje, na našega prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu. Ponosni smo i na današnje pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji znaju odakle smo krenuli, gdje smo danas i kamo idemo, svladavajući prepreke i suočavajući se sa izazovima. Ponosni na sve ono što smo do danas postigli, slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj, poručio je.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

U tri dana, hrvatski branitelji su u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik.

Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...