Bilaver: “Ni jedna plaža, pa ni plaža Borik u budućnosti neće moći biti ograđena!”

Baš kad smo se ponadali da će novi Zakon o pomorskom dobru napokon stati na kraj grabeži, neredu i devastaciji, u javnost je izašla Vladimira Mascarell, članica radne skupine Ministarstva mora s optužbama na račun ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera prozvavši ih za širenje laži. Novi zakon će, tvrdi Mascarell, građanima zbilja oteti plaže.

To je jednostavno neistina. Sada svatko može vidjeti kakav je prijedlog zakona i tu se jasno vidi da su po prvi put plaže uvrštene u Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. To je naš odgovor na bezvlašće koje je do sada vladalo. Jasno se kaže da po prvi puta ni jedna plaža neće moći biti ograđena, niti će ikome biti fizički onemogućen pristup plažama. To je jedna jedina istina. Pojedince i njihove navode dalje ne bih uopće komentirao, kazuje nam Bilaver, zamjenik ministra i tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kojeg smo zatražili da se referira na navode.

Državni i lokalni politički moćnici dijele koncesije na pomorskom dobru i na rok od čitavog stoljeća, od čega građani imaju više koristi nego štete.

Plaža Borik u sklopu istoimenog hotelskog naselja kupalište je u srcu grada opasano ogradom. Zanimalo nas je hoće li novi zakon ovdašnjem koncesionaru nametnuti nova pravila?

Na svim budućim koncesijama koje se budu raspisivale, bile one od strane države ili županije, a sve u skladu s prostornim planom i uređenjem jedinice lokalne samouprave koja određuje koje plaže idu u koncesiju, koje ne, ni jedna plaža, pa ni plaža Borik neće moći biti ograđena. Ona je sada ograđena, u budućnosti neće moći biti ograđena, napominje Bilaver.

Opća upotreba pomorskog dobra podrazumijeva da se njime svatko ima pravo služiti. Hoće li nova zakonska rješenja regulirati i priču oko naplate ulaska na plažu?

Na onim plažama koje su pod koncesijom van naseljenog područja nije isključeno, ali one i dalje neće moći biti ograđene. Ulaznice za plažu se uglavnom neće plaćati. Primjer Borika, sada je cijela plaža na neki način pod koncesijom. Ubuduće, s obzirom da je to plaža unutar naseljenog područja, 50 posto plaže neće moći biti ni pod kakvim režimom koncesije. Odnosno, svatko će moći doći sa svojim ručnikom i leći gdje on želi. Na drugih 50 posto plaže će moći biti postavljene nekakve ležaljke ili rekviziti koje ćete, ukoliko ih želite upotrebljavati, naravno morati platiti. S tim da će koncesionar održavati cjelokupnu plažu, kazuje nam zaključno Bilaver.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...