Biolog mora: “More je danas toplo sve do 50 metara dubine, u rujnu su temperature duplo više nego prije 30 godina”

Morski biolog, profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Petar Kružić govorio je za N1 o utjecaju klimatskih promjena na more.

Komentirao je neobično visoke temperature mora u siječnju.

“To je ono što se događa zadnjih 20-ak godina, sad će se more hladiti. Kad je u pitanju površinski sloj, trend tih posljednjih 20-ak godina, sad dolazi do tog miješanja, izotermije uslijed bure. Jako malo podataka je na dubinama od 50 metara. U rujnu smo na toj dubini mjerili 19-20 stupnjeva prijašnjih godina znala je biti i 24 stupnja, što je duplo više nego što je bilo prije 30 godina. Termoklima je bila do 25 metara. Danas je toplo sve do 50 metara”, rekao je.

Profesor je povrdio loše reakcije morskih organizama na pretoplo more, istaknuvši da najgore prolaze sesilni organizmi.

“Ribe se uglavnom povlače dublje, ribe koje preferiraju hladnije more, recimo palamida odlazi dublje, onda se naši ribari snađu pa bacaju dinamit da je vrate na površinu, što opet nije dobro za podmorje. Sredinom 90-tih godina u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj su izašli prvi radovi gdje je bio masovni pomor tih organizama. Mi smo primijetili da se to događa i u Jadranu. Kod nas su ti organizmi na 25-30 metara pa na dublje. Mi smo u par navrata zabilježili da je temperatura mora na 40 metara dubine bila mjesec i pol dana 24-25 stupnjeva i to je pogubno za te organizme”, rekao je.

“Prije se uvijek mislilo da se cvjetanje mora javlja samo na sjevernom Jadranu, osobito na zapadnom dijelu Istre prema Italiji, međutim, danas je nažalost cijeli Jadran ugrožen. Cijela obala Jadrana je pod cvjetanjem mora, do čega dovodi ne samo pretoplo more, već i kanalizacija, divlja izgradnja, sve što se ispušta u more, ribogojilišta tj. tunogojilišta, mi nemamo mjeru po tome”, zabrinuto je rekao Kružić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...