Brojne teorije: Vatikan otvorio istragu o tinejdžerici nestaloj prije 40 godina

Vatikan je u utorak potvrdio da je otvorio istragu o svom najpoznatijem hladnom slučaju, nestanku tinejdžerice prije 40 godina koji je pokrenuo bezbroj teorija i Netflixovu hit seriju, prenose agencije.

Emanuela Orlandi, 15-godišnja kći vatikanskog zaposlenika, zadnji put je viđena kako odlazi sa sata flaute u Rimu 22. lipnja 1983. godine.

Slijedila su desetljeća nagađanja o tome što joj se dogodilo, s teorijama koje su okrivljavale sve, od mafijaša, tajnih službi do masona i vatikanske zavjere, ali nijedna nikada nije dokazana.

Obitelj Orlandi neumorno je tragala za istinom, a upravo su njihovi zahtjevi djelomično doveli do nove istrage.

Glavni vatikanski tužitelj Alessandro Diddi “otvorio je slučaj, dijelom na temelju zahtjeva obitelji”, rekao je glasnogovornik u utorak.

Međutim, obitelj je rekla da još uvijek čeka detalje o tome što će biti fokus nove istrage.

“Ne znamo što će Vatikan učiniti… koje dokumente želi pregledati…”, rekla je obiteljska odvjetnica Laura Sgro za AFP.

“Vatikan nikada do sada ništa nije učinio”, rekla je dodavši: “Godinama sam tražila da me saslušaju vodeće osobe u Vatikanu… ali nažalost neki ljudi su već mrtvi.”

Otvaranje grobova

Jedna od najrasprostranjenijih teorija tvrdila je da su Orlandi oteli mafijaši radi ucjenjivanja Vatikana.

Enrico De Pedis, šef zloglasne skupine Banda dellle Magliana, bio je osumnjičen za umiješanost u njezinu otmicu, a neki su nagađali da je djevojka možda pokopana uz njega ispod crkve.

Talijanske vlasti otišle su toliko daleko da su 2012. otvorile njegovu grobnicu. Ali DNK testovi posmrtnih ostataka nisu pokazali podudaranje s Orlandi.

Godine 2019. Vatikan je pristao otvoriti dva groba u malom gradu državi na zahtjev obitelji, nakon anonimne dojave.

Grobovi na Teutonskom groblju bili su prazni, iako su se tamo trebale biti pokopane dvije princeze.

Njihove kosti kasnije su pronađene ispod Teutonskog koledža u blizini, ali Vatikan je rekao da nema tragova nedavnih ostataka.

Djevojka iz Vatikana

Obrati i preokreti u slučaju dokumentirani su u Netflixovoj tv seriji “Djevojka iz Vatikana” iz 2022. godine.

U njoj Emanuelin brat Pietro tvrdi da mu je papa Franjo rekao da je tinejdžerica “na nebu” – tvrdnja za koju obitelj vjeruje da pokazuje da Vatikan zna što joj se dogodilo.

U dokumentarcu su se čule izjave svjedoka koji potvrđuju teoriju da je Orlandi oteta.

Također je navedeno u jednoj izjavi da je tinejdžerica tjedan dana prije nestanka rekla da ju je u Vatikanskim vrtovima maltretirala osoba bliska tadašnjem papi Ivanu Pavlu II.

Godine 2017. stručnjaci za zavjere izbezumili su se zbog dokumenta koji je procurio, ali je očito bio krivotvoren, koji je navodno napisao kardinal i koji je ukazivao na zataškavanje Vatikana.

Još jedna tvrdnja koja se često ponavljala u talijanskim medijima bila je da je odvedena kako bi se napravio pritisak u svrhu oslobađanja iz zatvora Mehmeta Ali Agce, Turčina koji je 1981. pokušao ubiti papu Ivana Pavla II.

U objavi na Facebooku, Pietro Orlandi pozdravio je novu istragu ako se doista pokreće s ciljem da se razjasni i “konačno osigura pravda za Emanuelu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...