Butković razriješio tri osobe zbog nestanka ruske jahte: “Preuzimam odgovornost”

Misterij nestanka ruske jahte Irina Vu već danima zaokuplja hrvatsku javnost. Danas je o slučaju govorio resorni ministar, prenosi N1.

Ministar prometa Oleg Butković danas je rekao da je razriješio načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole, kao još dvoje ljudi.

– Ja kao ministar preuzimam svu odgovornost i donio sam određene odluke u ministarstvu, pa i kadrovske; razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dirketno odgovran javiti svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti, kazao je ministar. Mi smo zapečatili tu jahtu, ali se u tom lancu dogodio određeni propust, rekao je.

Ministar je kazao da su unutar ministarstva mora, prometa i infrastrukture napravljeni doređeni propusti.

– Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene, poručio je.

– Nadam se da ćemo iz ovog izvući pouku i da nam se to više neće dogoditi, dodao je ministar.

S ostalim jahtama nema probelma, potvrdio je. Ukinuta je svjedodžba i ovoj ruskoj i preostalim jahtama, dodajući da stoga ova ruska jahta nije sposobna ploviti.

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina VU u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova, bila je pod sankcijama EU-a te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopadu isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije. U istražne radnje uključila se i SOA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...