Čeka nas teška godina; Svjetska banka nema baš dobra predviđanja za hrvatsko gospodarstvo

Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini 0,8 posto, prognozirala je Svjetska banka, ponovo prepolovivši prognozu rasta u prvoj godini članstva u eurozoni koja posustaje pod pritiskom problema u opskrbi energijom i skupljeg zaduživanja.

U listopadu banka je gotovo prepolovila procjenu rasta aktivnosti hrvatskom gospodarstvu u 2023., na 1,8 posto, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.

Sada očekuje rast aktivnosti u ovoj godini za 0,8 posto, pokazuju najnovije prognoze za svjetsko gospodarstvo.

Iduća godina trebala bi donijeti snažno ubrzanje aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu, uz prognoziranu stopu rasta od 3,1 posto, za pola postotnog boda višu no što je SB očekivao u listopadu.

Hrvatska je ove godine ušla u eurozonu i njezin BDP uključen je u BDP zone primjene zajedničke europske valute koji bi se u ovoj godini trebao zadržati na prošlogodišnjoj razini, procjenjuju u SB-u. U lipnju su za eurozonu prognozirali 1,9-postotni rast aktivnosti.

Gospodarstvo eurozone zakočit će u ovoj godini kontinuirani poremećaji u opskrbi energijom i snažnije zaoštravanje monetarne politike no što se očekivalo, procjenjuju, dodavši da će se gospodarstvo stabilizirati u drugoj polovini godine, nakon pada u prvih šest mjeseci.

U 2024. aktivnost na području primjene zajedničke europske valute trebala bi blago porasti, po stopi od 1,6 posto, prognoziraju, snizivši dosadašnju procjenu za 0,3 postotna boda.

Inflacija bi trebala usporiti u uvjetima popuštanja napetosti na tržištima rada i pada cijena energije.

Svjetsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo porasti samo 1,7 posto, najslabije u gotovo tri desetljeća, procjenjuje Svjetska banka, gotovo prepolovivši dosadašnju procjenu.

Prognoza je snižena zbog sinkronog zaoštravanja monetarne politike kako bi se obuzdala jako visoka inflacija, pogoršanja financijske situacije i kontinuiranih poremećaja koje izaziva ruska invazija na Ukrajinu, ističu u SB-u.

U 2024. rast aktivnosti u svjetskom gospodarstvu trebao bi blago ubrzati, na 2,7 posto, procjenjuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...