Dukić najavio: Linearni akcelerator u Opću bolnicu Zadar stiže tijekom ove godine

Kako je najavio zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige protiv raka Zadar, Branko Dukić, linearni akcelerator bi u Zadar trebao stići tijekom ove godine.

– Osnovat će se povjerenstvo za kupnju tih linearnih akceleratora. Prvo ide nabavka, kako sam čuo, četiri, a od tih četiri, jedan linearni akcelerator je za Opću bolnicu Zadar. Uz linearni akcelerator, država kupuje i simulator, CT, a sve ono što bude nedostajalo, kupit će se s ovog našeg zajedničkog računa plus edukacija, kazao je Dukić.

Podsjetio je i na činjenicu da Liga ima i stan čija je procijenjena vrijednost na oko 120-130 tisuća eura, što će biti i dodatni izvor sredstava za ovu akciju koja traje već godinama.

Inače, kako smo već pisali, kupnja uređaja financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ukupna procijenjena vrijednost svih aparata koji će se kupiti je oko 700 milijuna kuna plus PDV.

Procijenjena vrijednost jednog linearnog akceleratora je 36,5 milijuna kuna. No, to nije cijena samog aparata, kako nam je nedavno kazao Boško Katić, pomoćnik ravnatelja Bolnice za financijsko poslovanje.

– Licitira se puno oko tog iznosa zbog toga što se ne odnosi cijeli taj iznos na sami taj aparat već se to kolokvijalno zove sustav za radioterapiju koji obuhvaća i fantome, dozimetrijsku opremu, CT simulator koji će biti četvrti u zadarskoj bolnici. Ukupna vrijednost toga svega za početi raditi, kad se zbroji, je 36,5 milijuna kuna. Što će pokazati natječaj, to ćemo u konačnici vidjeti.

Inače, u samom prostoru Bolnice u tijeku su pripreme za objekt u kojem će linearni akcelerator biti smješten.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...