Dukić ne namjerava podnijeti ostavku: “Što se trebam spaliti kao Isus na križu i preuzeti svu njihovu odgovornost?

Odlukom o financiranju nužnih rashoda Grada Zadra osiguravaju se plaće i ostala materijalna prava djelatnicima svih korisnika gradskog proračuna po neizmijenjenim uvjetima. Iako je ta odluka, kako smo pisali, donesena jučer, to je danas potvrdio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić na konferenciji za predstavnike medija.

–  I to je zapravo jedina dobra vijest. Suprotno dijelu gradskih vijećnika kojima je ta odluka rješenje za sve probleme, na žalost život, proračun i zakon funkcioniraju drugačije. Plaće i ostala materijalna prava idu. Za sve ostalo problem ostaje. Financiranje nužnih troškova znači baš to – nužno za održavanje vitalnih funkcija grada. Problem ostaje i daleko je od rješavanja. Riješiti se može tek zakonitim proračunom, a to je na Gradskom vijeću, naglasio je gradonačelnik.

– Kroz ovu odluku o nužnim rashodima i izdacima maksimalno smo zaštitili sva sredstva potrebna za socijalna davanja, plaće proračunskih korisnika, za vrtiće i škole, djecu i mlade. Nažalost, u ovoj situaciji nije moguće provesti povećanje plaća planirano u ovoj godini u gradskim ustanovama, vatrogascima, osobnim pomoćnicima u nastavi. Ukratko, nakon što smo pokrili nužne obveze koje su jednostavno neophodne da grad diše, skoro sva preostala sredstva usmjerili smo za osjetljive skupine građana, djecu i mlade. Dakle, skrb o potrebitima, programi usmjereni ka djeci i mladima, njihovim aktivnostima su osigurani i postigli smo razinu financiranja kojom se izbjegava ovaj udarac na njih.  

Rekao sam, raspoloživa sredstva su skoro dva milijuna eura manja od realno potrebnih. Neću ponavljati koliko je bilo složeno i izazovno donošenje ove odluke zbog već svima znanog definiranog raspoloživog iznosa u visini četvrtine posljednjeg izvršenog proračuna, a čiji iznos nije dostatan za pokriće svih nužnih troškova zbog realnih okolnosti. Jednostavnim rječnikom: ne možeš bačvu od 100 litara napuniti s litrom vode. Kažu kako cilj opravdava svako sredstvo. Jasno je kako je većini u vijeću cilj srušiti mene i HDZ. Jasno je i kako za to ne biraju sredstva, pa ni urušavanju čitavog grada makar su svi svjesni da ga sami opet izgraditi ne znaju, vrlo je decidirano kazao.

Raspoloživim sredstvima u iduća tri mjeseca neće se moći započeti s brojnim radovima na izgradnji komunalne infrastrukture, naveo je, poput izgradnje infrastrukture stanova za mlade u Crnom, energetske obnova OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi i OŠ Petar Preradović, igrališta Plovanija i Sinjoretovo, parka uz prometnicu Kažimira Zankija od Puta Bokanjca do Žmirića, parka na Plovaniji (bivši OiV),  Obale kralja Petra Krešimira IV – Riva parterno uređenje (zeleni pojas).

– Nema novaca, a nije ih ni bilo onako izglasanim amandmanima niti za otkup zemljišta potrebnih za niz novih gradskih prometnica – ceste Jakova Šubića od Cezana do Veterinarske stanice, što je moje prvo poništenje javne nabave. Sramota! Zatim, rekonstrukcije ulice Nikole Tesle, rekonstrukcije ulice Nikole Šopa, rekonstrukcije dijela Krešimirove obale, nabraja dalje Dukić.

– Stoje li i dalje pri svom stavu oni koji su do jučer uvjeravali javnost kako je dovoljno donijeti ovu odluku da bi se nastavilo nesmetano raditi? Je li moguće da i dalje nisu svjesni posljedica svog ustrajanja na provedbi nezakonitog proračuna i problema koji sve više raste? Je li im političko prepucavanje i dalje jedino važno? A rješenje je u njihovim rukama. Uvjeravam ih kako vrijeme do usklađenja proračuna sa zakonom nepovratno teče, a svaki dan je predug.  Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno za Grad da većina u Gradskom vijeću  još jednom preispita svoje odluke vezano za izglasavanje nezakonitih amandmana i donesu zakonit proračun. Kad to naprave možemo se vratiti političkom pripetavanju kad i kako žele, ali na ucjene ne mogu pristati, ponovio je zadarski gradonačelnik.

I ovom je prigodom ponovno pozvao većinu u Gradskom vijeću “da već sutra održe sjednicu Gradskog vijeća, prekinu ovu agoniju i odblokiraju grad! Imaju dovoljno ruku za to. Imaju i za raspuštanje ovakvog Gradskog vijeća. Odluka je na njima”.

Kako je pojasnio gradski pročelnik za financije, Ivan Mijolović, ova je odluka donesena na razdoblje od tri mjeseca kao što zakon dopušta.

– Iskreno, jako nezahvalna odluka i jako veliki izazov u ostvarivanju te odluke gdje smo morali sve ukalupiti u 25 posto općih prihoda i primitaka iz 2021. godine. Jako je nezahvalno bilo raditi ovu odluku jer su se sa svake stavke skidali iznosi koji u bilo kojem nekom drugom normalnom periodu se ne bi skidali i ne bi bili predmet skidanja. Međutim, moramo znati da je 2021. bila godina kad smo bili pod epidemijom, gdje su bili manji kako rashodi, tako i prihodi. Od onda imamo inflaciju, porast cijena energenata, porast plaća kod dijela korisnika, sve je to bilo nužno ukalupiti u ovu odluku o financiranju nužnih rashoda kako bi se moglo odvijati barem ono redovito nužno djelovanje kako Gradske uprave, tako i svih proračunskih korisnika. Za ovaj period predviđena je proračunska potrošnja na razini 24,8 milijuna eura i predviđeno je saniranje manjka iz prethodnog razdoblja na razini 1.138.000 eura, pojasnio je pročelnik te napomenuo:

– U razdoblju u kojem će ova odluka biti na snazi, nema novih ugovaranja novih investicija, poslova, provođenja postupaka javne nabave već samo provođenje postupaka koji su nužni za nužno redovno financiranje i djelovanje grada i oni se mogu sklapati najduže na period dok je ova odluka na snazi. Znači, nema ugovaranja poslova na rok od godinu, dvije ili ne znam koliko, nego do 31. ožujka.

Mijolović se nada da će ovo biti jedina odluka o nužnom financiranju jer osobno ne vidi kome ova odluka može biti u interesu.

Na odluku o obustavi izvršenja proračuna, poslanu Ministarstvu financija, odgovor se očekuje u roku od 30 dana, a taj će odgovor biti proslijeđen i predsjedniku Gradskog vijeća.

– Nakon toga taj odgovor ide i prema Visokom upravnom sudu gdje ne možemo odrediti termin kad bi mogla biti konačna presuda. U slučaju da akt bude proglašen nezakonitim od strane Ministarstva i na kraju Visokog upravnog suda, Vijeće će dobiti rok od 45 dana da ukloni nezakonitosti kao krajnji rok, navodi Mijolović samu proceduru.

Dakako, ni ova Dukićeva presica nije mogla proći bez pitanja o ostavci. No, kako nam je rekao, ne namjerava je dati.

– Problem nije u meni. Već sam dva puta izašao na izbore, dva puta sam pobijedio i to premoćno. Ovdje govorimo o velikom dijelu principa da netko nezakonito unakazi proračun i da tu odgovornost, ono što oni naprave, snosi gradonačelnik. Što se trebam spaliti kao Isus na križu i preuzeti svu njihovu odgovornost koju oni rade? Moramo reći tko je odgovoran, tko je napravio što je napravio i za ta svoja djelovanja moraju napraviti što moraju. Pod jedan, ako ne žele svoje izbore, moraju maknuti svoje nezakonite amandmane i sutra se već vratiti u normalna politička prepucavanja. Pod dva, je li imaju većinu da mogu raspustiti Gradsko vijeće? Nije problem u Gradskoj upravi koja jako dobro radi. A kada podnesu oni ostavke, onda to pitanje možete postaviti meni. Do tada nećete dobiti odgovor, rekao je rezignirani gradonačelnik.

U svakom slučaju, ono što možemo očekivati u narednom razdoblju jest da prepucavanja neće stati, kao ni bombardiranje priopćenjima…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...