EU proizvodi puno više opasnog otpada nego u prošlom desetljeću

Europska unija proizvodi znatno više opasnog otpada nego u prošlom desetljeću, unatoč propisima koji nalažu smanjenje njegove količine, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

U 2018. EU je proizvela 101.7 milijuna tona opasnog otpada, uključujući otrovne teške metale poput olova i žive, za 26 posto više nego u 2004., navode revizori u izvješću objavljenom danas.

Tri četvrtine opasnog otpada proizveli su u 2018. industrija, vodoprivreda, građevinski i rudarski sektor, a kućanstva četiri posto. Europska komisija objašnjava rast boljim izvješćivanjem, navodi revizorski sud.

Gomilanje opasnog otpada trebalo bi se spriječiti u prvom redu prevencijom, ali EU još nije riješila ni probleme s pouzdanim praćenjem i odlaganjem. Najbolje rješenje bilo bi recikliranje i korištenje otpada za proizvodnju energije, naglašava glavna autorica izvješća Eva Lindstrom.

– Odlaganje bi trebalo biti zadnja opcija, naglasila je Lindstrom, – a EU još uvijek odlaže više od 50 posto opasnog otpada.

U 2020. EU je zbog pandemije proizvela manje opasnog otpada, ali revizori su u izvješće uključili i nepotpune podatke koje je objavio europski statistički ured Eurostat, napominje agencija dpa.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...