Europska komisija: Migranti koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni doma

Europska komisija je danas predložila novu operativnu strategiju za učinkovitiji povratak migranata kojima je odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom. “Oni koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni u zemlje podrijetla. Tako štitimo sustav azila”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson predstavljajući strategiju.

Johansson je rekla da svake godine zemlje članice donesu oko 300 tisuća odluka o povratku, ali da se “samo 70 tisuća ljudi doista vrati u zemlje iz kojih su došli”. “To trebamo povećati i to rješavamo u ovoj strategiji”, rekla je. Komisija navodi da je glavni cilj strategije ubrzati provedbu i povećati ukupan broj povrataka, u skladu s pravom Europske unije i Poveljom o temeljnim pravima.

“Učinkovit sustav treba služiti kao i sredstvo odvraćanja”

Strategijom su obuhvaćena četiri glavna područja: ciljane mjere za neposredne potrebe uključujući zajedničke operacije vraćanja u trećim zemljama, ubrzavanje postupka vraćanja, promicanje savjetovanja o vraćanju i reintegraciji i digitalizacija upravljanja vraćanjem.

Koordinatorica Europske unije za povratak migranata Mari Juritsch rekla je da povratak migranata u zemlje podrijetla treba biti zajednička odgovornost Unije. Johansson i Juritsch kažu da učinkovit i zajednički sustav Unije za povratak treba služiti i kao sredstvo odvraćanja kako bi se doprinijelo smanjenju nesigurnih i nezakonitih migracija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...