FOTO Dr. Škifić: “S novim prostorijama dobili smo značajan napredak kako u liječenju djece tako u psihoterapijskim postupcima”

U Poliklinici Opće bolnice Zadar od danas se nalaze nove ambulante i to dječja i adolescentna psihoterapijska ambulanta, psihoterapijska ambulanta za odrasle te psihologijska ambulanta. Novouređeni prostor na trećem katu veličine je 150 kvadrata, a u njegovo uređenje i opremanje uloženo je 964 tisuće kuna. Financijska sredstva su osigurana od prodaje zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, posredstvom Zadarske županije.

– Bolnica je odradila velik posao zahvaljujući našim djelatnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, tehničkoj službi i spremačicama. Odradili smo posla preko onog što smo ugovorili s HZZO-m za preko 30 milijuna kuna. Ono što smo odradili su i sva prava iz kolektivnog ugovora za naše djelatnike, znači isplatili smo sve prekovremene sate i osnovicu za djelatnike u vrijednosti preko 20 milijuna kuna. Sve to smo odradili i za umirovljenike prije Božića u vrijednosti od 600 tisuća kuna. Isplatili smo djelatnike božićnicu 2.000 kuna i dar za djecu 800 kuna. Mi smo jedna od rijetkih bolnica u Republici Hrvatskoj koja nema nikakve obveze prema HZZO-u i 2022. ćemo završiti u plusu, napomenuo je ravnatelj zadarske bolnice, Željko Čulina te dodao:

 

– Zahvaljujući Vladi, Ministarstvu, Županiji, Gradu Zadru, pojedinim firmama, bolnica je u 2022. godine bila jedno veliko gradilište gdje smo uspjeli urediti više prostora i nabaviti dosta opreme. I današnji dan obilježavamo useljenjem u nove prostore dječje i adolescentne psihoterapijske ambulante. Na taj način ćemo našim malim pacijentima omogućiti primjere uvjete liječenja u prostorima koji zadovoljavaju sve suvremene standarde medicine.

Trenutno Odjel psihijatrije Opće bolnice Zadar ima jednog dječjeg psihijatra, a riječ je o prim. dr. Veri Klarić, dok je drugi liječnik, dr. Jurjević na specijalizaciji, saznajemo od šefa tog odjela, dr. Borisa Škifića.

– Dobivanjem nove Poliklinike otvaraju se nove mogućnosti iako se psihoterapija odraslih radila unazad 20 godina, ali smo se vrtjeli uvijek u istim prostorijama. U psihijatriji se zadnjih pet godina intenzivirala potreba kako za ambulantnog rada, rada dnevne bolnice, a posebno dječje psihijatrije. Prije bi slali u Zagreb šest do deset pacijenata u bolnicu u Kukuljevićevoj, u bolnicu za adolescente, dok nam se desilo da smo u pet dana poslali šest pacijenata. Struktura pacijenata se značajno mijenja.

Što se tiče psihoterapije, na ovaj način će nam biti omogućeno 20-ak psihoterapija tjedno. Netko misli da je to malo, ali psihoterapija je jedan poseban oblik liječenja gdje ne može svaki pacijent pristupiti jer nema kapacitet za isti nego psihijatar procjenjuje je li netko za psihoterapiju ili ne, istaknuo je Škifić.

– S novim prostorijama dobili smo značajan napredak kako u liječenju djece tako u psihoterapijskim postupcima i značajno će nam biti za psihologijsko testiranje. Što se tiče radnog vremena, dječje psihoterapije su dva puta tjedna, dječje ambulantne su u sklopu za odrasle s time da je prvi dio za odrasle, drugi dio za djecu. Što se tiče psihoterapijskih ambulanti, one rade četiri do pet puta tjedno s time da je srijeda popodne, a možda će biti i ponedjeljak popodne, zavisno od rada psihologa hoće li biti za testiranje ili za psihoterapiju, napomenuo je.

Koliko je ponosan na Polikliniku, i općenito zadarsku bolnicu, ponovno je naglasio zadarski župan Božidar Longin.

– Bio sam jučer u Zagrebu na sastanku i naravno da godi kad vam kažu da je zadarska bolnica uz bok najvećih bolnica u Hrvatskoj, ali sam svjestan da je to zaista tako. Od početka mandata stavili smo u prioritet zdravstvenu skrb i mislim da se to u svakom segmentu vidi. Dat ću sve od  sebe da do kraja mandata da završimo sve one projekt koje smo počeli, i dnevne bolnice i niz drugih stvari zbog kojih sam jučer bio u Zagrebu. Mi kao županija smo uvijek tu, naš proračun koliko može podnijeti, podnosi to maksimalno, da završimo te projekte. Uvijek ima onih koji podmeću nogu koji ne žele da se to napravi iz ne znam iz kojih razloga. Ne bi trebali tako razmišljati jer ovo je naš grad i naša bolnica i svi ćemo, kad tad, doći u tu bolnicu, naglasio je župan između ostalog.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...