FOTO Stanje vatrogasne postaje u Gaženici: otpada žbuka, crni zidovi, neupotrebljiv tuš…

Nedavno su u svom dopisu iz Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH naveli kako zadarski vatrogasci rade u lošim uvjetima, a danas je medijima stiglo i priopćenje sa slikama kojima to dokazuju.

Naime, u priopćenju, kojeg potpisuje zamjenik predsjednika USPVRH-a Goran Hibler, navodi se kako su “ustanovili probleme, obavijestili smo i obavijestit ćemo sve nadležne institucije zadužene za stanje sigurnosti zaposlenika i operativne spremnosti vatrogasaca kako u JVP Zadar tako i drugim postrojbama u Hrvatskoj”.

– S obzirom da smo dobili puno upita vezano uz dokaze koje imamo, dostavljamo vam informacije dobivene od izvora upućenih u stanje unutar JVP-a Zadar. Ovdje ističemo:

– navalno vozilo Zadar 110 u proteklim danima se pali pomoću kablova (zatražite uvid u nadzorne kamere unutar postrojbe ako i one rade)

– vozilo ZADAR 61 – dugoročni problem sa kočnicama, stabilnosti, radi se o kombi vozilu koje je bilo rashodovano od strane hitne pomoći prije 10 godina, koristi se za intervencije prilikom ispumpavanja vode,

– na tzv. „kemijskom vozilu“ te na još nekoliko ostalih kilometar sat ne radi, a na jednom se vrti u kontra smjeru (upitno pravdanje potrošnje goriva),

– TAM mala autocisterna za gorivo nije registrirana i nema valjanih atesta,

– autoljestva-platforma „Gaženica168″ – upitni atesti, upitna sigurnost guma i neadekvatno servisirana (to je vozilo za spašavanje sa visina!),

– starost guma na vozilima ili ostale nepravilnosti, pogotovo što se tiče osobne zaštitne opreme ćemo prijaviti i provjeriti će se od nadležnih institucija jer provjera valjanosti naravno nije u našoj nadležnosti,

– ograda na unutarnjem stubištu zgrade JVP Zadar nekvalitetno pričvršćena (sigurnosni propust),

– vatrogasci sami obavljaju potrebne radove (žbukanje, farbanje, varenje) da bi nužno održavali zgradu,

– Vatrogasna zajednica županije i gradska vatrogasna zajednica koriste 30 metara kvadratnih prostorije unutar JVP-a Zadar, a plaćaju navodno 1.000,00 kn za 81 metara kvadratnih (zajednu prostoriju), dok u ispostavi Gaženica koristi polovicu zgrade bez najma.

– stanje prostora dijelom možete vidjeti na fotografijama u prilogu (ispostava Gaženica),

– službeno smo zatražili vještačenje plaće jednog našeg člana Udruge, podružnice SVR-a Zadar gdje smo ustanovili višegodišnje neplaćanje dijela plaće propisane zakonom te ćemo u vezi toga i za ostale članove naše podružnice pokrenuti prijavu i sudski postupak,

– također smo 12.01.2023. službeno zatražili od JVP Zadar interni akt JVP-a Zadra o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca sa pripadajućim koeficijentima te visinu osnovice sa dodacima na plaću, a na osnovi izjava zapovjednika JVP-a Zadar da ustanovimo istinitost navoda. Tražene podatke nismo dobili, nabrojio je Hibler, između ostalog, u svom dopisu.

– Pozivamo Poslodavca, odnosno gradonačelnika i čelne ljude Grada Zadra na zajednički dijalog sa podružnicom SVR-a u JVP-u Zadar i početak rješavanja problema u JVP Zadar te pristupanje pregovoru oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora gdje će se dogovoriti adekvatna materijalna i ostala prava na dobrobit i zadovoljstvo svih vatrogasaca JVP-a Zadar, poručili su na kraju iz ovog sindikata.

Da u postaji Gaženica postoji problem, svjestan je i zapovjednik JVP-a Zadar, Željko Šoša. Kako je rekao na jučerašnjoj konferenciji za medije, radi se o prostoru kojeg Grad Zadar još uvijek nije prepisao na sebe nego je državni i tu ulažu onoliko koliko je potrebno za normalni život.

– Garaže nisu ožbukane i uređene jer ne možemo ulagati u tuđi prostor, rekao je Šoša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...