Gdje je u Srbiji pronađeno veliko nalazište zlata o kojem je govorio Vučić

Otkako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sredinom prosinca izjavio da je u “siromašnoj općini na jugoistoku zemlje” pronađeno veliko nalazište zlata, nagađalo se gdje se to točno nalazi.

Kompanija Dundee Precious Metals (DPM) službeno je je prije nekoliko dana priopćila da su u blizini njihovog projekta “Timok Gold” na lokaciji Čoka Rakita (Homolje, općina Žagubica) pronađeni zlato i bakar “između ostalih vrlo kvalitetnih uzoraka”, piše Nedeljnik, a prenosi N1.

Čoka Rakita se nalazi tri kilometra jugoistočno od projekta “Timok Gold”, a na dubini od 517 metara pronađeno je 63,46 grama zlata po toni i 0,11 posto bakra, navodi se u priopćenju.

“Preliminarni metalurški testovi pokazuju da je ekstrakcija zlata veća od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023.”, naveli su analitičari Stifela.

Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom tromjesečju 2022. Istodobno su i analitičari Canaccord Genuityja rekli da “stvari postaju vrlo slatke u Čoka Rakiti”, dodaje Nedeljnik.

Kako su mediji izvijestili sredinom prosinca, predsjednik Vučić objavio je da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijevog karbonata. Početkom siječnja je dodao da se nalazište nalazi u jednom od najsiromašnijih dijelova Srbije.

„Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gdje je točno drugo“, rekao je Vučić, ali i dodao da će ta općtina „doslovno procvjetati, te da je u njoj pronađeno mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki“.

“Da sam izabrao bolju općinu, ne bih je našao. To je jugoistok Srbije. Ta će općtina procvjetati”, zaključio je predsjednik Srbije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...