Glasovac: “Nisam sigurna da poskupljenja nakon uvođenja eura nisu dogovorena igra”

Saborska zastupnica Sabina Glasovac gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala divljanje cijena nakon uvođenja eura.

– Mene smara post festum igrokaz Andreja Plenkovića jer sada prijeti nekim arsenalom, a ima praznu pušku, a prazna je jer je propustio napraviti predradnje prije konverzije kuna u eure. Mi smo na to upozoravali, rekla je Sabina Glasovac.

Podsjetila je da je Hrvatska u eurozonu ušla u stanju velike inflacije, za razliku od brojnih drugih zemalja, koje su uvele snažne mehanizme kako bi osigurale da građani ne osjete prijelaz na novu valutu.

– Mi nismo ništa od toga napravili i sada imamo situaciju da ćemo jednu košaricu, u kojoj će biti mlijeko, maslac, kruh, riža i jaja, nakon ulaska u eurozonu platiti 208 kuna, a to isto u prosincu koštalo je 168 kuna. Za to je kriv Plenković i vlada koja ništa nije napravila da to spriječi i sad se čude kao pura dreku, rekla je Glasovac o poskupljenjima nakon uvođenja eura.

“Imam osjećaj da se Plenković ponaša kao piroman”

– Imam osjećaj da se on ponaša kao piroman, baci šibicu, uzrokuje požar i onda sebe pokazuje kao heroja koji taj požar gasi, rekla je Glasovac.

Smatra da vlada zbog brojnih poskupljenja treba snositi odgovornost, a ne prebacivati je na trgovačke lance. – Jedino ako to nije dogovorena priča i igra. Ne bi bilo prvi put da pogoduju velikima na štetu hrvatskih građana i malih. Sada mislim da bi najbolje bilo da kao antiinflatornu mjeru idemo s time da ojačamo kupovnu moć naših građana, da se osiguraju povećanja mirovina tako da inflacija ne utječe na njihovu vrijednost, drugo je povećanje neoporezivog dohotka, a treće je da po Zakonu o radu propišemo minimalne postupke uvećanja i za prekovremeni rad, smjenski rad, subotama, blagdanima i zakonom proglašenim neradnim danima, rekla je Glasovac.

O vladinim kaznama

Spominjući kazne koje je vlada naplatila, a radi se o više od 200.000 eura, Glasovac je rekla da su sve te kazne kikiriki velikima, koji na dnevnoj razini uprihoduju pet ili deset puta više od tih kazni koje će platiti.

– To je trebalo spriječiti, sad se to liječiti ne da. Doveli ste se u situaciju, svjesno ili nesvjesno, ali mislim da naš premijer nije naivan i nije od jučer pa kod njega nije ništa slučajno, pa ne vjerujem da ovo nije bila dogovorena igra, rekla je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...