Glavni državni inspektor: “U trgovinama poskupljenja do 19 posto, kod frizera do 80 posto, u ugostiteljstvu 10”

Inspektori su obavili stotine nadzora zbog povećanja cijena.

“Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga u preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu je utvrđeno neopravdano podizanje cijena”, za HRT-ovu emisiju Dobro jutro Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić u četvrtak je izjavio da ne može uvođenje eura i konverzija biti razlog za podizanje cijena, kao i da dobit ne može biti iznad interesa potrošača i građana.

“Ne može uvođenje eura i konverzija biti razlog za podizanje cijena. To je pitanje profiterstva, to je lov u mutnom”, kazao je Mikulić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, napominjući kako se ne može drugi dan ulaska u eurozonu koristiti da se odmah povećavaju cijene.

Rekao je da je prema gore navedenom istraživanju u svim segmentima došlo do podizanja cijena otprilike za 31 posto.

U trgovini je utvrđeno da je rast cijena pojedinih proizvoda iznosio od 3 do 19 posto, u uslužnim djelatnostima poput frizerskih i pedikerskih usluga od 10 do 80 posto, a cijene u ugostiteljstvu od 1 do 10 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...