Gospićki HGSS-ovci na Velebitu spasili teško ranjenu planinarku

Sa Ždrila na južnom Velebitu 25 je spašavatelja gospićkog HGSS-a spasilo na Silvestrovo planinarku koja je teško ozlijedila nogu te su tako s 34. akcijom spašavanja zaključili 2022. godinu i svima poželjeli da 2023. bude godina s manje poziva u pomoć.

Bila je to godina s 10 potražnih akcija, šest u uvjetima poplave, pet spašavanja u zimskim uvjetima, 11 ljetnih, a ova je posljednja, kako su priopćili na samom početku nove godine, trajala je 13 sati i bila je uspješna.

Teren je bio težak, posebno zbog spuštanja ozlijeđene planinarke u nosilima. Iznad južnog je Velebita bila niska naoblaka s gotovo nikakvom vidljivošću pa se nije moglo helikopterom odraditi ovo spašavanje. Dogovor s timom letača i kapetanom HRZ-a iz baze Divulje bio je da će u slučaju da se u nekom trenutku, kako stoji u priopćenju, „nebo otvori“, uputiti helikopter na lokaciju, ali to se nije dogodilo.

Uz dozu humora i razgovora s ozlijeđenom planinarkom, kojoj je prije transporta noga imobilizirana, ona je prenesena i zatim prevezena do Baških Oštarija i dalje vozilom hitne pomoći do bolnice u Gospiću.

Poslušajte savjete, pazite na sebe i svoje bližnje

Na putu su spašavatelji, kažu, nailazili i na dobro opremljene planinare, ali i na one u laganim platnenim tenisicama. – Pokušali smo im po tko zna koji put objasniti kako je u planini potrebna adekvatna obuća, odjeća i još dosta toga i pri tom se osjećali pomalo kao papagaji. Neka takvima nova godina donese malo više razuma, prosvjetljenja, uz naravno zdravlje, sreću i ljubav, stoji u neobičnoj čestitki HGSS-a.

Poručio je svima da poslušaju savjete stručnjaka.

– Dragi planinari, izletnici, rekreativci i svi ostali, sve vas volimo i molimo: poslušajte naše savjete, poslušajte savjete drugih stručnjaka, ne ignorirajte upozorenja i vremenske prognoze, koristite adekvatnu opremu jer jedino tako možemo svi zajedno izbjeći neželjene događaje i ono najgore – tragedije.

HGSS je svima zaželio sretnu i uspješnu novu 2023. godinu i što manje poziva u pomoć. – Pazite na sebe i svoje bližnje, a ako što pođe po zlu, na vrijeme pozovite 112, mi ćemo, kao i uvijek, dati sve od sebe kako bismo vam pomogli, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...