HND najavljuje prosvjed zbog zataškavanja okolnosti smrti kolege Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) održat će konferenciju za novinare/ke, u subotu, 14. siječnja 2023., s početkom u 11 sati u Klubu Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb). Na konferenciji će se pozvati javnost na prosvjed koji HND organizira šest mjeseci od tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića.

– I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana: da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih, te smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je očito da se vlast trudi zataškati okolnosti novinarove smrti. Ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima, stoji u pozivu medijima na konferenciju te se podsjeća da je zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio i dalje aktualni ministar Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je početkom rujna kako nije bilo većih nepravilnosti.

– Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju, a nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život. Umjesto toga, Beroševo povjerenstvo hladno je zaključilo, sasvim pogrešno, da je Matijanić bio “nemaran pacijent”. HND će i dalje biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.  Zbog svega navedenog HND organizira prosvjed u Zagrebu, a sve detalje iznijet ćemo na konferenciji za novinare na kojoj će govoriti: Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a; Goran Gazdek, potpredsjednik HND-a i Melisa Skender, glavna tajnica HND-a, navodi se u pozivu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...