Hoće li ući u Centar? Vučetić: “Pripadnici stranke su bezumni i neslobodni. Nikada nisam bio i neću postati nečiji član”

Zbog sudjelovanja Marka Vučetića na konferenciji stranke Centar pronijela se informacija kako predsjednik zadarskog gradskog vijeća postaje politički igrač opcije kojom upravlja Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Zadarski HDZ mu je ironično uputio javnu čestitku uz konstataciju kako je prvi u Hrvatskoj uspio zatvoriti krug od krajnje desnice do ljevice i centra.

Kako su neki naprečac donijeli zaključke, nazvali smo Vučetića i upitali ga hoće li svoj politički angažman nastaviti na krilima spomenute stranke.

Ne, nikad nisam ni bio u stranci. U HDZ-u se ja promatram kao prva generaciju političara koji su zaraženi psećim genom i koja će jednom biti nadiđena. Zato što smatraju kada se čovjek nađe u blizini drugog čovjeka da poprima njegove karakteristike. Moj govor na konferenciji koju je organizirao Centar bio je govor profesora filozofije kao što je onaj Hrvoja Klasića bio govor povjesničara ili Dražena Lalića kao politologa. Moja teza je bila da se razvije demokracija dva lica, u prijevodu to znači da nitko od političara ne može imati treći mandat. Tko god je poslušao govor, ne može izvući zaključak da ulazim u bilo kakav vid stranačke politike. Ostajem u prostoru filozofsko političke provokacije jedne nedemokratske sredine koja se naziva Hrvatskom, kazuje nam Vučetić.

Pitamo ga zašto kategorički odbija potpisati stranačku pristupnicu.

Temeljni razlog je taj što stranka uzima um. Čovjeku, pojedincu pripada razum kojim on misli. Umjesto toga, stranka nudi program koji svi članovi nužno moraju prihvatiti i time su pristali biti bezumni. Drugi razlog je sloboda. Čovjek u svom djelovanju samostalno odlučuje gdje će ići. Pa i ja samostalno odlučujem da idem na konferencije na koje me zovu. A pripadnici stranke ne donose samostalne odluke, već njihove odluke donose stranačka tijela. Tako su i bezumni i neslobodni, stava je Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...