Hoće li zaposlenici gradskih službi i ustanova dobiti plaću do 15., kako nalaže zakon? Mijolović: “Očekujemo da ćemo u narednim danima krenuti s isplatama”

Politički rat na relaciji izvršne vlasti i vijećnika, predlagatelja amandmana priprijetila je neisplati plaća zaposlenicima gradskih službi i ustanova.

Gradonačelnik Branko Dukić prošli ih je tjedan dopisom obavijestio da je proračun izglasan nezakonito i da zato nema novaca ni za isplatu redovitih primanja.

Plaće se zakonom trebaju isplatiti do 15. u mjesecu, a kako se ovaj datum bliži, Ivana Mijolovića, pročelnika za financije Grada Zadra upitali smo kada će na snagu stupiti Odluka o nužnom financiranju, a o kojoj ovisi početak izvršenja ugovorenih obveza, među kojima je i isplata osobnih dohodaka.

Zadarski proračun, vrijedan 105 milijuna eura, po prvi put u povijesti stavljen je pod blokadu. Ona znači da nema novih ulaganja, pokretanja postupaka javne nabave i natječaja.

Zamrzavaju se investicije teške između 180 i 200 tisuća kuna koje su ove godine trebale biti realizirane.

No, Odlukom o nužnim rashodima i izdatcima jedna četvrtina proračuna mora se pokrenuti.

Svi Upravni odjeli intenzivno rade na Odluci o financiranju nužnih rashoda i izdataka, te očekujemo da ćemo u narednim danima objaviti navedenu Odluku i krenuti s isplatama, kazuje nam Mijolović.

Plaća koja na račun zaposlenika treba sjesti s računa jedinice lokalne samouprave, ona je za prosinac.

No, s obzirom na to da ista podmiruje do 15. u prvom mjesecu tekuće godine, tereti 2023. No, čak i u suprotnom, blokada proračuna onemogućila bi njezinu isplatu čak i da je trebalo posegnuti za sredstvima iz 2022.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...