Hoćemo li uopće imati zimu? Meteorologinje otkrivaju što nas čeka idućih mjeseci

Prognostičari kažu da će se neuobičajena toplina prisutna posljednjih nekoliko dana zadržati i na samom početku nove godine zbog pritjecanja razmjerno toplog zraka s jugozapada Europe, odnosno čak s područja sjeverne Afrike.

“Jugozapadno strujanje prevladava ovih dana južnim dijelom Europe, dok se hladniji zrak zadržava dosta sjevernije od naše zemlje. Iako je uoči božićnih blagdana razmjerno česta južina, čest prolazak ciklone uoči ili malo nakon Božića već ima i kolokvijalan naziv Božićna ciklona”, kazale su za Index prognostičarke Tanja Renko i Dunja Plačko-Vršnak.

Globalne klimatske promjene, koje su dio i naše klime, već godinama opažamo u Hrvatskoj, a meteorolozi upozoravaju da bi porast temperature u svim sezonama od 2011. do 2040,. godine trebao dostizati gotovo dva Celzijeva stupnja.

“Prema simulacijama provedenim za potrebe analize očekivanih klimatskih promjena u našoj zemlji, očekuje se porast temperature u svim sezonama (1 do 1.3˚C u zimi, proljeću i jeseni, te između 1.5 do 1.7˚C ljeti u većem dijelu zemlje) u razdoblju 2011. – 2040. S godinama ta bi se brojka povećavala pa se tako od 2014. do 2070. očekuje zagrijavanje u zimi, proljeću i jeseni između 1.7 i 2˚C, a ljeti 2.4 do 2.6˚C. Prognostičarke kažu da će tada doći i do promjene oborinskog režima, što će se odraziti i u promjeni snježnog pokrivača. Očekuje se njegovo smanjenje u bliskoj budućnosti odnosno do 2040. godine, uz najveće smanjenje u Gorskom kotaru – do 50 posto. Daljnje smanjenje očekuje se do sredine stoljeća, naročito u planinskim krajevima”, kaže Srnec.

Prognostičarke odgovaraju i kakvo nas vrijeme očekuje u ovoj godini, a sudeći prema prognozi za prva tri mjeseca, morat ćemo se početi navikavati na sve toplije zime.

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu, srednja tromjesečna temperatura (siječanj, veljača, ožujak) predviđa se viša od klimatološkog srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Gledajući po mjesecima, u sva tri mjeseca izgledno je toplije od prosjeka na Jadranu, dok na kopnu, osobito u veljači, postoji vjerojatnost za temperaturu bližu prosjeku”, poručuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...