Hrvati u Zambiji mogu na slobodu, ali pod određenim uvjetima, Grlić Radman: “Išli su tamo iz plemenitih razloga”

Iduće ročište u procesu za navodno trgovanje ljudima protiv osmero Hrvata, čije je namjere ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas ocijenio plemenitima, održat će se u Zambiji 23. siječnja.

Sud im je prethodno dopustio da brane sa slobode ako polože jamčevinu i putne isprave.  Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države Zambije koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u četvrtak je dopustio hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora. Pušteni će biti čim ispune tražene uvjete, a iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ranije u četvrtak rekao je da je kod svog zambijskog kolege urgirao da se hrvatskim državljanima uhićenima u Zambiji pod optužbom za “trgovinu ljudima” osiguraju dobri uvjeti, naglasivši i da su oni u afričku zemlju išli s plemenitom namjerom posvajanja.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi.

Branitelj hrvatskih državljana Kelvin Silwimba u utorak je uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu. Državni tužitelj Francis Mulenga usprotivio se tome tvrdeći da postoji opasnost da pobjegnu.

U četvrtak je se odlučivalo o tom hoće li im biti dopušteno da se brane sa slobode, a tužiteljstvo je izvelo tri svjedokinje – dvije zaposlenice hotela u kojem su odsjeli i govorile o njihovom ponašanju i odnosu prema djeci, te zaposlenica imigracijske službe na zračnoj luci u Ndoli koja je iznijela što se tamo zbivalo.

Grlić Radman: Išli su iz plemenitih  razloga

Prije donošenja odluke o jamčevini slučaj je u Zagrebu komentirao šef diplomacije Grlić Radman koji je kazao kako su uhićeni angažirali i posebnog branitelja koji pomaže u njihovoj obrani.

Pritvorene Hrvate nekoliko puta je posjetio konzul iz veleposlanstva u JAR-u, koje pokriva i Zambiju. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio dosad onemogućen.

Ministar je rekao da je konzul tražio mogućnost pristupa posvojene djece te da se očekuje odgovor zambijskih službi kako bi se dobila suglasnost za to.

Grlić Radman je zamolio svog zambijskog kolegu te šefa delegacije EU-a u Zambiji Jaceka Jankowskog da razgovaraju s tamošnjim povjerenikom za zatvorski sustav kako bi se hrvatskim državljanima osigurali svi potrebni uvjeti.

Upitan o mogućnosti da hrvatski državljani budu oslobođeni krivnje, Grlić Radman je rekao da za to „šanse uvijek postoje”.

– Oni su tamo išli iz plemenitih razloga, posvojiti djecu, a sad treba utvrditi što se zapravo i kako dogodilo, rekao je ministar u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...