Hrvatski kandidat za Oscara nije dospio među nominirane, iako je pokupio brojne nagrade na europskim festivalima

Objavljene su nominacije za ovogodišnje Oscare, a u kategoriji stranog filma nominacije su zaradili filmovi iz Argentine, Njemačke, Belgije, Poljske i Irske. Filmovi All Quiet On the Western Front (Njemačka), Argentina, 1985 (Argentina), Close (Belgija), Eo (Poljska) i The Quiet Girl (Irska) borit će se u kategoriji najboljeg stranog filma u koju nije dospio hrvatski film Sigurno mjesto Ovo je trideseta godina zaredom da hrvatski film nije dospio među nominirane za najbolji strani film, prenosi Index.

Sigurno mjesto pogledalo 8500 ljudi

Sigurno mjesto redatelja Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (Pipser) bio je predstavnik hrvatske kinematografije na 95. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu na kojem je osvojio tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film. Osvojio je i nagradu Srce Sarajeva za najbolji film na Filmskom festivalu u Sarajevu.

Radnja prati Damira koji si pokušava oduzeti život dok ga njegova obitelj pokušava spasiti. Sve se događa u razdoblju od samo 24 sata. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Film je u hrvatskim kinima pogledalo 8500 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...