Idući tjedan otvara se gradilište Hayat hotela, planira se i izgradnja stambenog kompleksa

Uz hotel planira se i izgradnja stambenog kompleksa na prostoru nekadašnje tvornice Maraska.

Samo četiri mjeseca nakon službenog posjeta turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj, u Zagrebu boravi skupina turskih poslovnih ljudi. Uglavnom iz građevinskog sektora jer dvije turske kompanije sudjeluju u obnovi jedne zagrebačke bolnice i zgrade Ministarstva vanjskih poslova. Turski poduzetnici ulažu i u turizam u Hrvatskoj, a idući tjedan otvaraju gradilište luksuznog hotela u Zadru, javlja HRT.

Prvi Hayat hotel u Hrvatskoj, luksuzna investicija turske Doguš grupe, vrijedna je oko 120 milijuna eura. Uz hotel planira se i izgradnja stambenog kompleksa na prostoru nekadašnje tvornice Maraska.

“Idući tjedan u Zadru imamo svečanost otvaranja gradilišta novog turističkog kompleksa poznate Doguš grupe i time želimo ojačati našu turističku suradnju”, ističe turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Jedna od najvećih turskih građevinskih tvrtki obnavlja naš KBC “Sestre milosrdnice”.

“U rekonstrukciji je šest bolničkih zgrada koje želimo obnoviti u 23 mjeseca i nadamo se novim poslovima na objektima oštećenima u zagrebačkom potresu”, kaže zamjenik voditelja projekta Akfen Constructiona Mustafa Caner Ulukaya.

I zgradu Ministarstva vanjskih poslova obnavljaju Turci. “Želimo biti dobar partner Hrvatskoj kao članici Europske Unije i uključiti se i u druge javne projekte”, kaže voditelj projekta Feka Constructiona Tugrul Turgut.

Trgovinska je razmjena s golemom Turskom skromna, no neke su naše tvrtke ipak iskoračile na tržište od 85 milijuna ljudi.

“Dominantni izvoz nam je otpadno željezo to je skoro 50 posto izvoza, imamo naftne derivate i kemijska industrija”, ističe potpredsjednik HGK za industriju i održiv razvoj Tomislav Radoš.

I riječka metaloprerađivačka tvrtka traži partnera u Turskoj. “Mi radimo po željama kupaca, oni nam pošalju nacrte što bi htjeli i mi onda to izvozimo i sve savršeno funkcionira”, kaže Marin Mičetić, direktor Metalobrade iz Rijeke.

Nakon ulaska Turaka u vlasništvo kutinske Petrokemije – njihovi se poslovi u Hrvatskoj šire pa je sve glasnija ideja o otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Turskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...