Istraživanje pokazalo: Hrvatska u vrhu popisa najsigurnijih država u svijetu

Država Katar na vrhu je liste već pet godina, nakon što je Japan nakratko preuzeo prvo mjesto 2018. godine. Prema novom rangiranju, indeks kriminala u Kataru iznosi 14,8.

Uz Katar, među prvih deset najsigurnijih zemalja našli su se i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Tajvan, Oman, Hong Kong, Japan i Švicarska. U vrhu su još Slovenija, Hrvatska, Saudijska Arabija, Monako i Island.

S druge strane, Venezuela je ostala najnesigurnija zemlja na svijetu, s najvišim indeksom kriminala od 82,6 i najnižim izmjerenim indeksom sigurnosti od 17,4.

Papua Nova Gvineja, Afganistan, Južna Afrika, Honduras, Trinidad i Tobago, Gvajana, Sirija, Somalija i Jamajka čine popis deset najmanje sigurnih zemalja, prema Numbeu.

U međuvremenu, Abu Dhabi je najsigurniji grad na svijetu, prema indeksu Numbeo. Na drugom mjestu je Doha, glavni grad Katara. Abu Dhabi ima nizak indeks kriminala od 11,2 i indeks sigurnosti od čak 88,8. U Dohi je indeks kriminaliteta 14,5, a indeks sigurnosti 85,5.

Gradovi UAE Ajman, Sharjah i Dubai rangirani su na četvrtom, petom i sedmom mjestu. Treći je tajvanski Taipei. Kanadski Quebec je šesti. Među deset najsigurnijih gradova su San Sebastian (Španjolska), Bern (Švicarska) i Eskişehir (Turska).

Od 2009. godine web stranica “Numbeo” objavljuje svoja izvješća temeljena na mjerenju stope kriminala u svijetu. Indeks kriminala mjeri se prema zakonima zemalja. Postoje djela koja se u nekim državama smatraju zločinima, au drugim se ne smatraju zločinima, što daje pravu mjeru stope kriminala u zemljama, prema zakonima koji se primjenjuju u svakoj zemlji.

Numbeo je jedna od najvećih i najpoznatijih baza podataka na internetu u svijetu koja se bavi procjenom razine kriminala i razine sigurnosti u zemljama svijeta mjerenjem stope kriminaliteta ubojstava, pljački, pljačke, silovanja i dr.

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. također se pokazalo kao najsigurniji događaj takve vrste ikada, bez ikakvih većih i sigurnosno remećenih kaznenih djela, tvrde predstavnici sigurnosnih tijela, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova Države Katar i Odbora za sigurnosne operacije FIFA Svjetskog kupa Poluotok Katar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...