Iz Porezna uprava stiže važno upozorenje: “Poruke o povratu poreza su lažne!”

Porezna uprava izvijestila je na svojim stranicama o velikom broju lažnih poruka, koje se posljednjih dana šire elektroničkom poštom. U takvim se porukama od primatelja traži ili uplata poreza ili dobivaju obavijest o tome da im je odobren povrat. Takve poruke su lažne, upozoravaju iz Porezne uprave, a pristižu s različitih adresa i domena. Obično te adrese pokušavaju imitirati službene adrese Porezne uprave. Sve primatelje stoga pozivaju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj poruka.

Preporuka je da se navedeni mailovi brišu, kao i da se s oprezom postupa sa​ sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti. Porezna uprava dalje navodi i savjete za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih prevara, a oni primarno uključuju povećanu pozornost pri komunikaciji s nepoznatim pošiljateljima.

Poruke o povratu poreza nikada ne stižu izravno na e-mail poreznih obveznika, već ih Porezna uprava posljednjih godina dostavlja putem Korisničkog pretinca unutar sustava e-Građani.

Pokušaji vezani i uz banke

Posljednjih dana aktivne su i phishing kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka, radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka – upozoravaju iz Hrvatske udruge banaka i Nacionalnog CERT-a. Pokušaji takvih se prijevara najčešće odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim korištenjem vizualnog identiteta banaka.

U navedenim lažnim porukama najčešće se navodi da je zbog neobičnih aktivnosti na platnoj kartici ili bankovnom računu, bankovna kartica ili račun blokiran, odnosno da je zbog sigurnosnih razloga potrebna izmjena zaporke.

U takvim porukama se najčešće nudi i poveznica za provedbu navedenih radnji koja umjesto na službene servise banaka vodi na zlonamjerne servise. I takve poruke najbolje je odmah izbrisati, savjetuje Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...