Iznesen prijedlog Zakona o pomorskom dobru, Zubčić: “SDP će ići na svaku plažu braniti pomorsko dobro”

U Saboru je danas predstavljen prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Poručeno je da javne plaže neće imati ogradu, nego će ostati otvorene svim građanima. Tim povodom predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić i gradonačelnica Supetra te članica predsjedništva SDP-a Hrvatske Ivana Marković održali su konferenciju za predstavnike medija na plaži Kolovare ispred nekadašnje zgrade HZJZ-a.

Na početku konferencije Marković je prijedlog zakona nazvala lošim te naglasila kako su danas u Zadru, a prije toga su bili u Šibeniku i Splitu te će nastaviti s pohodom po plažama kako bi ukazali na loše izmjene zakona.

– Smatramo da je prijedlog loš uz više razloga: iako premijer kaže da neće biti ograđivanja, u samom zakonu stoje pojmovi kao stavljanje pomorskog dobra van opće upotrebe putem koncesija, podjele plaže na javne morske plaže i plaže turističkih resorta i kampova, mogućnost da se plaže, kad se daju u koncesiju funkcionalno povežu s privatnim vlasništvom, što je u potpunoj suprotnosti s pojmom općeg pomorskog dobra koje treba biti na raspolaganju svima. Na kraju u zakonu stoje i postotci koji će, na takvim mjestima, biti na raspolaganju građanima i gostima. Iako se pojam ograda ne pojavljuje, ograničavanje opće upotrebe pomorskog dobra i definiranje postotaka nije ništa dugo nego ograničavanje slobodnog pristupa svakog građanina do onog što smatramo da je naše najveće bogatstvo, a to je ovo naše more, rekla je Marković.

Na pitanje o tome kako će izgledati definiranje postotaka, Marković je istaknula da se ovim zakonom omogućuje vlasnicima koncesija da odrede koji će postotak plaže ispred hotela primjerice biti za goste hotela, a koji za stanovnike.

– Ovisi o tome radi li se o naseljenom mjestu ili ne, postoci variraju od 50 do 70%, naglasila je.

Dodala je kako će novi zakon imati puno reperkusija i na male iznajmljivače jer se većina hotela nalazi unutar građevinskih naselja, a plaže ispred njih su gradske. Smatra da će primjenom ovih odredbi ograničiti pristup pomorskom dobru za goste privatnih, malih iznajmljivača. Naglašava da je neprihvatljivo da se u novi zakon uvode pojmovi javne morske plaže, javne plaže i morske plaže hotela te smatra da bi se koncesija trebala dobivati uz pristanak lokalne samouprave, a ne samo županije, kao što je trenutno slučaj.

– Pojmovi kao što je funkcionalno povezivanje plaže s privatnim vlasništvom jednostavno su u suprotnosti općeg dobra koje je u javnoj upotrebi, čisto radi primjera, ako imate kuću i dvorište ispred kuće, jel to znači da će i cesta biti funkcionalna cjelina vašeg dvorišta? O čemu mi pričamo?

Naglašava kako u dosadašnjem prijedlogu zakona stoji da županija izdaje koncesiju na dvadeset godina, a nakon toga Vlada, te da se to u ovom prijedlogu nije promijenilo. Jedinice lokalne samouprave, prema novom prijedlogu, odobravaju samo dozvole za koncesiju po principu “tko da više”. Marković smatra da će se taj princip negativno odraziti na sredine i ljude, na radna mjesta i ostanak stanovništva.

– To znači da će na najatraktivnijim plažama doći netko sa novcem, odraditi sezonu, otić ća, a što će biti s pojedinim sredinama? Mislim da se treba razviti širi ekonomski pravilnik koji prvenstveno treba vrednovati i utjecaj na stanovništvo tog područja, poručila je.

Nakon Ivane Marković, novinarima se obratio Jure Zubčić objasnivši zašto su izabrali baš Kolovare za konferenciju.

– Izabrali smo ovu lokaciju baš zbog tog funkcionalnog spajanja plaža s hotelskim naseljem. Svi znamo da je ovo bivša zgrada Zavoda za javno zdravstvo, znamo da je ova plaža nedavno uređena javnim novcem i pretpostavljamo, s obzirom da je ovu plažu lako učiniti funkcionalnom jedinicom da će ovaj dio u nekom trenutku biti ograničen i da je moguće, da po ovom zakonskom tumačenju ostatak plaže Kolovare bude za javnu upotrebu, a da ovom dijelu građani grada Zadra neće moći pristupiti, rekao je Zubčić.

Govoreći o reperkusijama koje će ovaj zakon imati, Zubčić navodi primjer Ugljana gdje je privatni investitor na svojim  web stranicama reklamirao resort privatnih vila kao  istinski privatna plaža, istinski vaša. Također naveo je da je sadržaj jučer uklonjen s interneta.

– Ovaj zakon će omogućiti da jedan privatan resort koji je teren kupio pod potpuno sumnjivim okolnostima koristi plaže isključivo za svoje goste. Naravno da taj zakon kad  stupi na snagu, nećemo vidjeti efekte odmah, ali nastupit će kroz 5, 10 ili 15 godina i tada zakonski nećemo moći na to utjecati, navodi Zubčić.

Najavio je kako će SDP ići na svaku plažu i braniti pomorsko dobro.  Govoreći o koncesiranju javnih plaža, Zubčić navodi kako SDP zauzima stav da je pomorsko dobro javno dobro i kao takvo mora biti dostupno svim građanima.

Svjesni smo da se na plažama koje su dio turističkih naselja može dati koncesija za ležaljke, turistički i ugostiteljski sadržaj gdje se mora paziti na strukturu. Ono što je ključno i što se mora reći nedvosmisleno jest da je pomorsko dobro javno dobro i mora biti omogućen pristup svim građanima. Ovako su maknuli riječ ograda, ali su našli zaobilazni put k ograničavanju pristupa, poručio je Zubčić za kraj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...