Izvanredno stanje u Kaliforniji zbog smrtonosnih oluja: “Oborine su ekstremne”

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji, gdje je od 26. prosinca 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje prometnica.

Novi veliki val kiša i snijega u planinama pogodio je u subotu brojna područja najnapučenije američke savezne države. Nova atmosferska rijeka, a to znači sustav koji donosi goleme količine vlage, očekuje se sutra, na praznik u Sjedinjenim Državama, i donosi “nove ekstremne oborine”, upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Očekuju se katastrofalne poplave

Električne linije već su oštećene, a poplavljena su i polja i prometnice. NWS očekuje “katastrofalne poplave” u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaljeva San Francisco.

Biden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bijela kuća u priopćenju. Predsjednikov čin će stradalnicima u okruzima Merced, Sacramento i Santa Cruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, stoji u priopćenju. Niz atmosferskih rijeka, koje se rijetko pojavljuju tako često zaredom, pogodio je Kaliforniju od 26. prosinca i odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje cesta.

Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internetskoj stranici PowerOutage.us. Polovica godišnje prosječne količine kiše pala je tijekom oluja u poljoprivrednoj središnjoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4.5 metara snijega.

Upozorenja na poplave izdana su diljem države u subotu, od okruga Los Angeles do Zaljevskog područja San Francisca. Četvrt u mjestu Felton u središnjoj Kaliforniji poplavljena je drugi put ovog tjedna u subotu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...