Južnokorejska sonda snimila fotografije Zemlje i Mjeseca, a uskoro će testirati i svemirski internet

Prva južnokorejska lunarna sonda Danuri poslala je fascinantne crno-bijele fotografije Mjesečeve površine i Zemlje, objavio je danas južnokorejski svemirski centar. Sonda Danuri lansirana je u kolovozu iz SAD-a SpaceX-ovom raketom, a u Mjesečevu orbitu postavljena je u prosincu nakon leta koji je trajao dulje kako bi se uštedjelo gorivo. Fotografije su nastajale od 24. prosinca do 1. siječnja s udaljenosti manje od 120 kilometara od Mjesečeve površine, objavio je Korejski institut za aeronautička istraživanja.

Fotografije i videosnimke bit će iskorištene za odabir lokacija za moguće slanje svemirske letjelice na Mjesec 2032., navodi se u priopćenju. Danuri obiđe Mjesec za dva sata, prenosi Index.

Sonda će idući mjesec započeti znanstvenu misiju tijekom koje će kartografirati i analizirati Mjesečevu površinu te izvršiti mjerenja magnetske sile i gama-zračenja. Testirat će i eksperimentalni “svemirski internet” šaljući fotografije i videosnimke na Zemlju.

Osim slanja svemirske letjelice na Mjesec 2032. Južna Koreja planira i poslati letjelicu na Mars do 2045. godine.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...