Cestitka_Uskrs

Kanada uvela dvogodišnju zabranu kupnje nekretnina strancima, kazna za kršenje zabrane je 10.000 dolara.

Od prvoga dana nove godine u Kanadi je na snagu stupila dvogodišnja zabrana kupnje nekretnina strancima. Iznimke su tražitelji azila, međunarodni studenti koji su u državi najmanje pet godina i osobe s privremenim radnim dozvolama. Kazna za kršenje zakona iznosi 10.000 kanadskih dolara.

Radi se o privremenoj mjeri koju je premijer Justin Troudeau predložio za vrijeme predizborne kampanje 2021. zbog rastućih cijena kvadrata stanova koje su postale izvan domašaja mnogih Kanađana. Zabranu su neki ranije kritizirali rekavši da nije jasno kakav će učinak imati na kanadsko tržište nekretnina.

– Poželjnost kanadskih kuća privlači profitere, bogate korporacije i strane ulagače. To dovodi do stvarnog problema nedovoljno iskorištenih i praznih stanova, neobuzdanih špekulacija i vrtoglavog rasta cijena. Kuće su za ljude, a ne za investitore, istaknuli su u Trudeaovoj stranci.

Savezni ministar stanovanja Ahmed Hussen poručio je kako je cilj zabrane obeshrabriti kupce da na kuće gledaju kao na robu umjesto na mjesto za život i rast obitelji: – Ovim zakonom poduzimamo mjere kako bismo osigurali da Kanađani posjeduju stanove, za dobrobit svih koji žive u ovoj zemlji.

Iako su cijene nekretnina u Kanadi 2022. blago pale, i dalje su puno više nego prije deset godina. Cijene stanova porasle su lani 48 posto u usporedbi s 2013. godinom, kad je prosječna cijena kuće bila 522.951 kanadski dolar, prenosi Dnevnik hr.

U međuvremenu, prosječni dohodak kućanstva Kanađana teško je držao korak s rastućim cijenama kuća. Najnoviji podaci pokazuju da je srednji dohodak kućanstva nakon oporezivanja porastao za 9,8 posto od 2015. do 2020. Ti brojevi postavljaju kanadsko stambeno tržište kao jedno od najnepristupačnijih na svijetu, čak skuplje i od Novog Zelanda, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prosječna cijena kuće u dva najveća kanadska grada Torontu i Vancouveru premašila je granicu od milijun kanadskih dolara, što ih često stavlja na popis 10 najnepristupačnijih gradova na svijetu.

Novi Zeland donio je sličan zakon dok se zemlja borila s vlastitom krizom pristupačnosti stanova. Međutim, cijene kuća prilagođene inflaciji nastavile su rasti otkako je zabrana stupila na snagu. I druge su zemlje donijele različite mjere za suzbijanje stranog vlasništva nad kućama, uključujući uvođenje određenih zabranjenih zona u kojima je nerezidentima zabranjena kupnja kuća ili uvođenje posebnih naknada stranim kupcima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...