Kordinacija hrvatske obiteljske medicine traži pomoć HZZO-a: “Jedan doktor istovremeno radi u više ordinacija”

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozvala je HZZO i ministra zdravstva Vilija Beroša na osnivanje takozvanog helpdeska za stručnu pomoć obiteljskim liječnicima pri tumačenju pravila HZZO-a, kako ne bi zakinuli pacijente u njihovim pravima te plaćali visoke kazne.

KoHOM: Liječnici su preopterećeni

Ističu kako trenutno 135 ordinacija obiteljske medicine nema stalnog liječnika, već ih prekovremenim radom pokrivaju preostali liječnici, koji su i ovako administrativno preopterećeni.

– To znači da jedan doktor istovremeno radi u svojoj i više drugih ordinacija, što automatski dovodi do povećanja mogućnosti administrativnih pogrešaka. Pogotovo u kontekstu poražavajuće činjenice da su obiteljski doktori preopterećeni brojnom administracijom na koju i otpada veći dio radnog vremena, navodi se u priopćenju.

Ukazuju na to da u svakodnevnom radu postoje brojne situacije u kojima doktori, čak i oni iskusni, ne mogu protumačiti pravila HZZO-a i trebaju pomoć stručnih osoba kako ne bi zakinuli pacijente te plaćali drakonske kazne zbog netransparentnih pravila.

Apeliraju na osnivanje helpdeska

– Upravo se ovakve situacije često događaju, pogotovo kada je riječ o lijekovima s klauzulom HZZO-a, ortopedskom pomagalu, putnom nalogu i slično, kažu u KoHOM-u.

Više su puta apelirali na HZZO da osnuje helpdesk na koji bi obiteljski doktori mogli slati upite i odakle bi u primjerenom roku dobivali odgovore. Također podsjećaju i da već dulje vrijeme od Ministarstva zdravstva i HZZO-a traže da administrativno rasterete obiteljske doktore tako da, za početak, bolnice same rješavaju svoju administraciju (uputnice i lijekove), a HZZO putne naloge, duga bolovanja i participacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...