Korona se munjevito širi Kinom. EU će sutra raspravljati o zajedničkom odgovoru

Zdravstveni dužnosnici država članica Europske unije imat će sutra sastanak o koordiniranom odgovoru na brzo širenje zaraze covidom-19 u Kini, objavilo je danas švedsko predsjedništvo EU, pošto na sastanku u prosincu nije ništa odlučeno s tim u vezi, prenose agencije.

Na sastanku 29. prosinca održanom preko interneta, na kojem je sudjelovalo više od 100 predstavnika država članica, europskih zdravstvenih agencija i Svjetske zdravstvene organizacije, Italija je pozvala EU da slijedi njezin primjer i testira putnike koji dolaze iz Kine s obzirom na to da će Peking 8. siječnja ukinuti ograničenja za putovanja.

No druge države članice smatraju da za to nema potrebe.

“Predviđen je sastanak o integriranom političkom kriznom odgovoru u srijedu, 4. siječnja, u cilju informiranja o razvoju situacije s covidom-19 u Kini i razgovora o mogućim EU mjerama koje treba poduzeti na koordinirani način”, rekla je glasnogovornica švedskog predsjedništva EU.

Što stoji u prijedlogu europske povjerenice?

Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides napisala je u pismu državama članicama EU 29. prosinca da bi trebale razmotriti uvođenje češćeg genetičkog sekvenciranja uzoraka zaraženih covidom-19 i poboljšati praćenje otpadnih voda, uključujući u zračnim lukama, kako bi detektirale moguće nove varijante virusa s obzirom na skok zaraze u Kini.

Kyriakides je poručila da bi EU trebala biti jako oprezna budući da su pouzdani epidemiološki podaci i podaci o testiranjima u Kini oskudni, savjetujući ministrima zdravstva da odmah preispitaju svoje prakse koje se odnose na genetičko sekvenciranje.

Što kaže ECDC?

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti prošli je tjedan objavio da u ovom trenutku ne preporučuje poduzimanje mjera za putnike iz Kine.

Objasnio je da varijante koje cirkuliraju u Kini već postoje u Europskoj uniji, da su europski građani relativno visoko procijepljeni i da je potencijal za uvezene infekcije nizak u odnosu na dnevni broj zaraženih u EU, s kojim se zdravstveni sustavi trenutačno mogu nositi.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...