Lažni euri otkriveni u ljekarnama, trgovinama, pa i bankama, najviše se krivotvore novčanice od 50 i 100 eura

Dok se Hrvati i dalje prilagođavaju na novu valutu, lažne novčanice eura, kako smo doznali od policije, otkrivene su u 14 slučajeva od 1. siječnja kada je euro postao službeno sredstvo plaćanja.

Krivotvorene novčanice pronađene su u ljekarnama, bankama, trgovinama, restoranima, na benzinskim postajama te pri plaćanju dostavnih i taksi-usluga, prenosi Dnevnik hr. 

Najviše su se pokušavale podvaliti krivotvorene novčanice od 50 i 100 eura (jedanaest slučajeva), otkrivene su dvije lažne novčanice od 10 eura, a netko je pokušao nadobudno platiti i s apoenom od 500 eura, inače novčanicom koju trgovci izbjegavaju.

Poznata je i pod nazivom Bin Laden, a Europska središnja banka te nacionalne banke 17 država članica eurozone prestale su je i tiskati jer su ih kriminalne organizacije najviše zlorabile.

Neki su “kreativci” u pokušajima prijevare zapravo koristili filmske novčanice eura, a jedan je uspio obaviti i šoping podvalivši rekvizit od 10 eura u trgovini.

Euronovčanice koje se koriste kao filmski rekviziti zapravo je lako prepoznati, ali samo ako se pomno pročita što na njima piše. Naime, na filmskom novcu ispisano je Souvenir production, odnosno – This is not legal, it is to be used for motion props.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je četiri koraka kako najlakše prepoznati lažne eure: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

“Osjetite papir i reljefnost novčanice. Podignite novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euronovčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.”

Detaljne videoupute i fotografije možete vidjeti na stranicama HNB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...