Marijana Botić Ministarstvu pravosuđa poslala zahtjev za nadzor proračuna Grada Zadra 2023. i sankcioniranje samovolje gradonačelnika Dukića

Vijećnica Akcije mladih Marijana Botić obavijestila je medije da je Ministarstvu pravosuđa i uprave poslala zahtjev za nadzor provedbe proračuna Grada Zadra 2023. i sankcioniranje samovolje
gradonačelnika Zadra g. Branka Dukića. Također medijima je proslijedila i niz dopisa koje je poslala Ministarstvu financija i Upravi Grada Zadra s ciljem da se, kako navodi, prekine samovolja gradonačelnika i isplate plaće i davanja.  Njezin zahtjev prenosimo u cijelosti.

– Poštovanje, Već više od pola mjeseca g. Branko Dukić u funkciji gradonačelnika grada Zadra svojom samovoljom blokira isplate osobnih primanja korisnika gradskog proračuna, te socijalnih davanja, za što nemannikakvih razloga budući je gradsko vijeće u kojem sudjelujem na sjednici 22.12.2022. uredno usvojilo proračun Grada Zadra za 2023. godinu sa projekcijama za 2024.-2025. i donijelo Odluku o izvršavanju proračuna. Pri tome naglašavam kako eminentni pravni stručnjaci upravnog prava potvrđuju kako pitanje zakonitosti pozicija prenamjene sredstava u usvojenim amandmanima na proračun Grada Zadra za 2023. godinu, ne utjeću na zakonitost samog proračuna kao ni na obveze gradonačelnika da proračun kao najvažniji financijski dokument provodi i dostavi na Ministarstvo financija u predviđenom roku od 15 dana kako je navedeno u čl. 43 st. l. Zakona o proračunu NN 14412021 (27 .12.2021.). Također pitanje je koji je dan stupanja na snagu navedene Odluke o izvršavanju proračuna budući vrijedi od 1.1.2023. , a stupa na snagu kao jedini važeći dokument dostavljen na vaše Ministarstvo, moguće danom donošenja.

Budući da mnogi problemi zbog kojih nam se na dnevnoj bazi javljaju zabrinuti i vidno uznemireni proračunski korisnici proizlaze iz samovoljne blokade uplata grada koje po nalogu gradonačelnika provodi pročelnik za financije, pokušala sam u Gradskoj upravi, te u Ministarstvu financija u više navrata utvrditi zašto proračunski korisnici ne dobivaju svoja primanja u mjesecu kad su sigurno zbog povećanih troškova za Božić vrlo potrebna. Kako je vidljivo iz u privitku priloženih preslika elektroničke pošte vidljivo je da ne dobivam traženu potvrdu o uredno podnesenom proračunu Grada Zadra za 2023. godinu, sve do danas kad se pak pojavljuju tumaćenja o njenom ,,stupanju na snagu” za koja također molim odluku Ministarstva uprave koliko su utemeljena na stvarnim činjenicama i rokovima.

Dapače od pročelnice Ureda Grada gđe. Mirjane Župčić, dobila sam odito izvrdavanje (str. 2. i 3. privitka) i tek danas dopis o navodno donesenoj i na Ministarstvo financija dostavljenoj 10. siječnja 2023. Odluci o nužnom financiranju (po kojoj osnovi kad je Odluka o proračunu Grada Zadra usvojena na 16. sjednici Gradskog vijeća 22.12.2022. op.a.?!? ).

Iz svega navedenog razvidno je kako se u Zadru proračunski korisnici nalaze nabezrazložnom udaru (samo)volje osobe na funkciji gradonačelnika koja evidentno ne obavlja svoje zakonom propisane obveze, već suprotno uskraćuje osobna primanja i time izaziva velike egzistencijalne probleme brojnih građana grada Zadra i njihovih obitelji!

Stoga molim Ministarstvo uprave da provede nadzor proračuna Grada Zadra za 2023., utvrdi eventualne proteke rokova za dostavu proračuna i odluke na Ministarstvo financija, zaštiti proračunske korisnike tako da im se odblokirajaju uplate osobnih primanja, te socijalnih davanja iz proračuna Grada Zadra,te spriječi i sankcionira samovolja g. Branka Dukića, kako se ne bi ubuduće pojavila i ponovila kao nezapamćeni primjer uskrate osobnih primanja i socijalnih davanja u novijoj Hrvatskoj povijesti, piše Botić u svom zahtjevu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...