Marko Prenđa, legendarni liječnik sportske medicine: “Vrhunski sport je štetan, koristan je samo za džepove!”

O sve češćim iznenadnim smrtnim slučajevima kod mladih sportaša razgovarali smo s legendarnim liječnikom sportske medicine, dr. Markom Prenđom (81), koji je u sportskoj medicini radio čak 50 godina.

Posljednjih godina dogodilo se dosta tragedija sportaša s fatalnim ishodom?

Općenito govorim, danas je jako teško određeno reći, jer ova nova generacija sve želi probati i sami eksperimentirati i tako dalje. Oni danas puno upotrebljavaju tih stimulativnih sredstava, ali to je neodređeno. Tako i onaj koji im nudi i koji ih uči kako se to primjenjuje, samo da bi prodao, a niti im dobro kaže. Oni misle da ako ne uzmu jednu tabletu, i ako uzmu dvije, da će povećati svoju energiju i postići veći efekt. Tu nastaju problemi.

Danski nogometaš Christian Eriksen se na Euru 2020 srušio zbog srčanog udara, ali ponovno igra?

Još imam tu sliku pred sobom, sve sam gledao i što su radili. Eriksen je riješio svoj problem, proširili su mu koronarne žile, kako bi bile prohodne. Eriksen je fenomen, i ne znam tko se usudio dati mu dozvolu da ponovno igra! U njegovom slučaju postoji rizik da mu se opet dogodi ista stvar, zbog toga što su mu krvne žile takve. Može mu se dogoditi da mu strada glava, mozak, ako se izlaže velikom naporu.

Je li neuobičajeno da dolazi do zastoja srca kod sportaša?

Ako iznenada dođe do poremećaja srčanog ritma, a to je pitanje opterećenja većeg nego što treba, i ako postoji u genetici nešto, onda se može pojaviti iznenadna aritmija.

Mogu li se takvi slučajevi predvidjeti?

Nešto može, a nešto ne može. Trebalo bi imati potpuni uvid, kakva je genetika, ima li tko tlak, aritmiju, kakav je metabolizam šećera, ima tu puno stvari. Ja sam uvijek imao straha, ali ne kod mladih, jer njih bi uvijek usmjerio. Htio sam razjasniti svaki šum kojeg bi čuo, a toga ima jako puno kod djece. Bio sam zbog toga opterećenje liječnicima, čak su se i ljutili zašto ih šaljem, a slao sam im djecu jer nisam imao ultrazvuk i tako dalje. Tako je bilo naročito u početku mog rada, kasnije sam se borio sam sa sobom, na koji najbolji način napraviti da suzbijem nekakav incident. Kasnije su mi pri kraju moga radnog vijeka probleme pravili veterani koji hoće igrati s tlakom od 200, i sa 200 kg, i onda samo što se ne moraš potući s njima, jer im nisi dozvolio igrati.

Jeste li nekome zabranili igrati?

Evo, Šime Maruna koji je igrao u NK Zagrebu u Prvoj ligi, ima kuću kod igrališta Stanovi, nadam se da je još uvijek živ. Nikada mu nisam dao igrati, jer je uvijek kad je dolazio kod mene imao poremećaj ritma do tog i tog opterećenja. Imao je puls do 120, i zbog tog opterećenja je imao aritmiju, srce mu je nepravilno radilo! Poslao sam ga kasnije profesoru Medvedu, i čim bi prešlo opterećenje i puls preko 120, nestalo bi aritmije. Profesor Medved je dozvolio igrati Maruni šest mjeseci, nakon čega bi morao odmah potom na kontrolu kod njega, inače Medved je bio internist. Svakih šest mjeseci bi Maruna morao na obaveznu liječničku kontrolu. Uvijek kad mi je nešto bilo sumnjivo, a netko je unatoč svemu htio igrati, pokušali smo pronaći način kako to riješiti.

Kakvo je vaše mišljenje o vrhunskom sportu?

Vrhunski sport u principu šteti, evo i Pino Giergia je imao infarkt, isto tako i Josip Bepo Bajlo je bio veslač, olimpijac, pa je morao mijenjati koljena i kukove. Vrhunski sport je ogromno opterećenje, a samim time i štetan, vrhunski sport nije koristan za zdravlje, nego je koristan za džepove! Svi bi htjeli biti Luka Modrić, ali zbog novaca,  takav je naš mentalitet.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...