Markotić: “Mislim da je dobra odluka da se još ne ide u proglašenje kraja pandemije”

Što struka misli, kada bi se trebao proglasiti kraj?

“Treba pratiti jako puno parametara da bi se došlo do te odluke. Mislim da je dobra odluka da se još ne ide u proglašenje kraja”, rekla je za Dnevnik Nove TV ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Podsjetila je na činjenicu da je u samo dva mjeseca, u svijetu, umrlo oko 150.000 ljudi.

“Još je uvijek veliki broj oboljelih u Kini i to treba isto pratiti”, istaknula je. “Pojavom novih varijanti odlučit će se hoće li se proglasiti kraj pandemije”, kazala je Markotić.

Virus će mutirati i ostati, a cijepljenje će biti potrebno sezonski, mišljenja je Markotić. “Slično kao i s gripom. Preporuča se kontinuirano cijepljenje, a kasnije će biti sezonski, dobrovoljno, kao i do sada”, pojasnila je Markotić.

Dodala je da tijekom zimskih mjeseci ima puno respiratornih bolesti, upale pluća povezanih s gripom. “Nešto su malo manji brojevi nego što su bili pred Božić i blagdane”, rekla je Markotić te istaknula da su za jednu trećinu smanjeni kapaciteti bolnice u kojoj radi tijekom renovacije.

“Imat ćemo u budućnosti jednu modernu bolnicu”, zaključila je Markotić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...