Ministar financija: Nemamo iluziju da ćemo jednim zaključkom zaustaviti inflaciju u državi

Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) održavaju danas konferenciju Hrvatska – 20. članica eurozone.

Osim premijera Andreja Plenkovića, guvernera HNB-a Borisa Vujčića i ministra financija Marka Primorca, stigli su i povjerenik Europske komisije za trgovinu Valdis Dombrovskis, povjerenik Europske komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni, a video vezom predviđeno je javljanje predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde. prenosi N1.

U izjavi nakon konferencije ministar Marko Primorac odgovarao je na pitanja o predviđanjima vezanim uz inflaciju u ovoj godini. Ministar kaže da inflacija već ide prema smanjenju.

– Već smo zapravo svjedočili smanjenju. Podaci koji su izašli u prosincu su bili da je inflacija na godišnjoj razini 13,1 posto, prošli mjesec je to bilo 13,5 posto. Očekujemo postupno snižavanje inflatornih pritisaka. Naše su projekcije da će inflatorni pritisci u ovoj godini biti na prosječnoj razini od 5,7 posto, kazao je ministar.

Rekao je i da su svjesni zabrinutosti građana zbog poskupljenja uslijed konverzije na euro.

– Inspekcije rade pojačanim tempom i kontroliraju te poraste. Kod oko 25-30 posto subjekata je utvrđeno neopravdano poskupljenje. Radimo sve da oni vrate cijene na razdoblje od 31. prosinca, rekao je Primorac dodajući da nema straha od nekih velikih poskupljenja.

Komentirao je i izjave trgovaca koji su kazali da cjenici zasad nisu prihvaćeni, ali da bi nakon 31. ožujka mogao uslijediti novi val poskupljenja.

– Mi se ne možemo boriti protiv inflacije općenito. Nemamo iluziju da ćemo sa zaključkom Vlade zaustaviti inflaciju u Hrvatskoj. To još niti jedna država nije napravila. Ali ako je netko iskoristio situaciju zamjene kune eurom, to je nešto što želimo sankcionirati i spriječiti, rekao je Primorac.

Upitan mogu li kazne izdane trgovcima lako pasti na sudu, odgovorio je:

– Pitate me sada te tehničke detalje. Mi imamo stručne službe koje nam pomažu donositi odluke. Inspektorat čini sve što je u zakonodavnim okvirima moguće napraviti. Sumnjam da je netko od njih postupio protivno zakonu ili da je primijenio neke prakse koje bi sutra netko mogao osporavati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...