Ministar financija: Nemamo iluziju da ćemo jednim zaključkom zaustaviti inflaciju u državi

Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) održavaju danas konferenciju Hrvatska – 20. članica eurozone.

Osim premijera Andreja Plenkovića, guvernera HNB-a Borisa Vujčića i ministra financija Marka Primorca, stigli su i povjerenik Europske komisije za trgovinu Valdis Dombrovskis, povjerenik Europske komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni, a video vezom predviđeno je javljanje predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde. prenosi N1.

U izjavi nakon konferencije ministar Marko Primorac odgovarao je na pitanja o predviđanjima vezanim uz inflaciju u ovoj godini. Ministar kaže da inflacija već ide prema smanjenju.

– Već smo zapravo svjedočili smanjenju. Podaci koji su izašli u prosincu su bili da je inflacija na godišnjoj razini 13,1 posto, prošli mjesec je to bilo 13,5 posto. Očekujemo postupno snižavanje inflatornih pritisaka. Naše su projekcije da će inflatorni pritisci u ovoj godini biti na prosječnoj razini od 5,7 posto, kazao je ministar.

Rekao je i da su svjesni zabrinutosti građana zbog poskupljenja uslijed konverzije na euro.

– Inspekcije rade pojačanim tempom i kontroliraju te poraste. Kod oko 25-30 posto subjekata je utvrđeno neopravdano poskupljenje. Radimo sve da oni vrate cijene na razdoblje od 31. prosinca, rekao je Primorac dodajući da nema straha od nekih velikih poskupljenja.

Komentirao je i izjave trgovaca koji su kazali da cjenici zasad nisu prihvaćeni, ali da bi nakon 31. ožujka mogao uslijediti novi val poskupljenja.

– Mi se ne možemo boriti protiv inflacije općenito. Nemamo iluziju da ćemo sa zaključkom Vlade zaustaviti inflaciju u Hrvatskoj. To još niti jedna država nije napravila. Ali ako je netko iskoristio situaciju zamjene kune eurom, to je nešto što želimo sankcionirati i spriječiti, rekao je Primorac.

Upitan mogu li kazne izdane trgovcima lako pasti na sudu, odgovorio je:

– Pitate me sada te tehničke detalje. Mi imamo stručne službe koje nam pomažu donositi odluke. Inspektorat čini sve što je u zakonodavnim okvirima moguće napraviti. Sumnjam da je netko od njih postupio protivno zakonu ili da je primijenio neke prakse koje bi sutra netko mogao osporavati.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...