Ministar Primorac o poskupljenjima: “Pokušava se baciti ljaga na uvođenje eura u RH”

Ministar financija Marko Primorac obratio se novinarima i komentirao nova poskupljenja. Na pitanje novinara – hoće li se kazniti trgovce ako je netko povećao cijenu, odgovorio je:

– Ako je netko neopravdano povećao cijene, postoje sankcije. Postoje i situacije iz travnja kada smo snižavali stopu PDV-a, a poslovni subjekti nisu snižavali cijene, Nećemo ulaziti u sankcije, ali želimo imati točne informacije o tome tko je doista snižavao cijene. Ja apeliram na sve one koji su neopravdano dizali cijene da te cijene snize. Da ne koriste situaciju.

Spomenuo je da cijene rastu svugdje iz više razloga te da su ti razlozi već objašnjeni.

– Zbog agresije na Ukrajinu, povećane potražnje, pripisivati ovaj porast cijena konverziji na euro nije dobro, govori. Dotaknuo se i uspoređivanju cijena u drugim državama.

– Te razlike su bile i prije. I sad se sve to pripisuje eurima. Govori se da su plaće veće u Sloveniji nego u Hrvatskoj, i to se pripisuje euru. Pojedini analitičari tvrde da je stopa PDV-a na proizvode u Sloveniji niža. Kod njih je 9, kod nas je 5 posto. Pokušava se baciti ljaga na uvođenje eura u RH, objašnjava ministar, prenosi Danas hr.

– U vrijeme mandata ove Vlade plaće su rasle, minimalna plaća je rasla, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...