Ministarstvo objavilo pozive za obnovu infrastrukture Dalmatinske zagore i Gorskog kotara

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je danas dva poziva za programe gospodarske i društvene revitalizacije – Dalmatinske zagore, vrijedan 10.05 milijuna eura, i Gorskog kotara, vrijedan 7.1 milijun eura.

Ministarstvo, kao nositelj politike regionalnog razvoja, pokreće programe revitalizacije te dvije regije, u skladu s Prioritetima provedbe politike Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. i Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020.-2024., ističe se u priopćenjima iz MRRFEU-a.

Cilj programa je poticanje gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore i Gorskog kotara kroz ulaganja u infrastrukturne projekte kao preduvjet za razvoj postojeće i nove društvene i poduzetničke infrastrukture te time postizanja održivog gospodarskog razvoja, povećanja atraktivnost prostora, poboljšanja kvalitete života i sprječavanja daljnjeg iseljavanja, dodaje se.

Programi namijenjeni lokalnoj samoupravi

Programi su namijenjeni jedinicama lokalne samouprave s područja tih regija, koje su nositelji prihvatljivih aktivnosti na projektu, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i namijenjeni su projektima koji će imati utjecaj na širu zajednicu.

Pored sredstava iz Europskih fondova, navode iz Ministarstva, potrebno je osigurati i nacionalna sredstva putem kojih bi se potaklo ulaganje u infrastrukturu na ovim područjima, s naglaskom na segmente koji se ne mogu financirati u okviru postojećih programa financiranih sredstvima Europske unije, čime bi se povećala ulaganja u infrastrukturu i ojačala konkurentnost tih dijelova Hrvatske. Sredstva za provedbu tih programa osiguravaju se u državnom proračunu i to za Dalmatinsku zagoru u ukupnom iznosu od 10.05 milijuna eura, a za Gorski kotar u visini od 7.1 milijun eura.

Izgradnja i obnova infrastrukture

Zahtjevi za program revitalizacije Dalmatinske zagore podnose se najkasnije do 30. travnja, a Gorskog kotara do 30. rujna 2023. Prihvatljive aktivnosti su aktivnosti vezane za izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, modernizaciju i adaptaciju građevina koje se odnose na gospodarsku, društvenu i komunalnu infrastrukturu. Vrijednost financiranja Ministarstva po korisniku može iznositi najviše do milijun eura s PDV-om za korisnike koje imaju status potpomognutog područja, odnosno 600.000 eura za korisnike koji nemaju status potpomognutog područja. Neće se financirati projekt čija je vrijednost manja od 150.000 eura s PDV-om, napominju iz Ministarstva. Udio Ministarstva u financiranju pojedinog projekta iznosi najviše do 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova za korisnike koji imaju status potpomognutog područja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...