Ministarstvo poljoprivrede upozorava: Novi slučajevi zarazne ptičje gripe, ovo su simptomi

U ponedjeljak, 16. siječnja, utvrđena je visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, od 22. studenog 2022. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske. Propisane mjere određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi, navode iz ministarstva.

Upozoravaju da se u peradi oboljele od influence javljaju sljedeći znakovi bolesti:

· iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,

· potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,

· cijanoza kreste i podbradnjaka,

· sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu,

· značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta,

· živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),

· krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica te podsjećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Prema informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i domaće peradi i dalje je u porastu. Epidemija visokopatogene influence ptica koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada. Od početka epidemije u listopadu 2021. godine do danas ukupno je prijavljeno 7.233 izbijanja (2.930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3.948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 europskih zemalja. Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 milijuna peradi.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...