Na Bregani svečano obilježen ulazak u Schengen: “Nema više granica, predugo su stajale između nas.”

Ministar Davor Božinović noćas je na graničnom prijelazu Bregana ugostio je slovensku ministricu Sanju Ajanović Hovnik, dok se glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini pridružio vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja slovenske policije Boštjan Lindav. Obilježili su ulazak Hrvatske u Schengen i ukidanje graničnog prijelaza Bregane, prenosi N1.

– Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda, prirodnog okruženja kojem i kao narod i kao država pripadamo, rekao je Božinović. Zahvalio je slovenskoj ministrici i slovenskom izaslanstvu “što su večeras ovdje s nama podijelili trenutke naše radosti i ponosa. Sretna vam svima nova godina u Schengenu!”

Slovenska ministrica ocijenila je to povijesnim događajem.

– Kako smo prije 30-ak godina simbolično postavljali granice, tako ih sada mičemo. To ne znači da će se sigurnost smanjiti budući da smo se u obje države temeljito pripremali za ovaj trenutak, rekla je Ajanović Hovnik.

Nakon kratkog sastanka ministara, točno u ponoć istovremeno je podignuta rampa s obje strane granice, čime je omogućen slobodni prolaz između dviju susjednih država. Podizanje rampe na slovenskoj strani pratilo se putem video zida.

Pet minuta prije ponoći, policijski službenici na Bregani izvršili su posljednju graničnu kontrolu, uz prigodni dar – plišanog medvjedića obučen u odoru hrvatskog policajca.

Osim rampe, uklonjena je ploča s natpisom “Postaja granične policije Bregana”, no netom prije toga, zabilježen je posljednji prijavak načelnika postaje u kojem je izvijestio policijske službenike da prestanu s provedbama graničnih kontrola i prijeđu na zadaće kompenzacijskih mjera.

Delegacije dviju zemalja potom su se uputile na slovensku stranu, na područje nekadašnjeg graničnog prijelaza Obrežje, gdje su načelnici policijskih postaja i policijski službenici zahvalili jedni drugima na dosadašnjoj suradnji, uz simbolično uklanjanje ploča sa policijske zgrade u Obrežju.

U prvih 15-ak minuta nakon ponoci, desetak je automobila bez kontrole ušlo iz Hrvatske u Sloveniju, pozdravivši okupljene policajce zvukom trube.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...