Na stolu ministra i ideja da se za 100 proizvoda cijena vrati od prije Nove godine

Ministar gospodarstva Davor Filipović odlučio se, čini se, obračunati s trgovcima koji su navodno iskoristili uvođenje eura i podigli cijene proizvoda, a osim prijetnji da bi ministarstvo moglo objaviti crnu listu trgovaca, sada se razmišlja o konkretnim koracima, pa čak i o svojevrsnom “resetu cijena”.

Kako RTL doznaje od izvora bliskih Vladi, vrlo ozbiljno se promišlja o tome da se trgovce na neki način prisili da vrate cijene proizvoda koje su bile do Stare godine. To bi bio svojevrsni korak unazad u cijenama za sve one koji su ih podigli, bilo uvođenjem eura, bilo da su teren počeli pripremati već tijekom studenog i prosinca.

“Cijene su podigli s predumišljajem i treba im pokazati da im to neće proći. Argumenata je puno, a možda najjači je onaj vezan uz devet proizvoda kojima je Vlada već ranije zamrznula cijene. Među tih devet osnovnih namirnica, pokazalo se da njih sedam ili osam sasvim dobro funkcionira. Naime, cijene tih proizvoda u trgovinama upravo sad su, ili na razini koju je Vlada propisala, ili čak niže. Primjerice, za piletinu zloslutno su najavljivali da će zbog ograničavanja cijene tog mesa nestati, da će se pile prodavati raskomadano na manje dijelove jer će zavladati nestašica. Što se dogodilo? Ništa. Piletine ima, po cijeni koju je Vlada ograničila prodaje se premium piletina, ima je i jeftinije, nestašice nema, a i trgovci i dobavljači i dalje zarađuju”, govori izvor iz Vlade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...