Naftni konzultant: “Cijene dizela mogle bi eksplodirati, bit ćete sretni ako uopće dođete do njega”

Kad je riječ o uvozu ruskih derivata na europsko tržište, energetski konzultant Ivo Peroš ističe da benzin nije problem, nego dizelski proizvodi o kojima je Europa velik ovisnik kao i o ruskom plinu.

‘Inače tržište dizela je jako knap. Stalno je na ivici da ulazi u rezerve. Prema tome, ja mislim da se može dogoditi da bude problema s opskrbom dizela. Cijene bi mogle eksplodirati, s tim da morate biti sretni da ste uopće došli do njega’, tvrdi ovaj energetski konzultant. Napominje i da će nastupiti nestašica još jedne sirovine, tzv. vakuum plinskih ulja, odnosno teških derivata koji služe za proizvodnju i dizela i benzina. ‘Neće biti ni gotovog proizvoda ni sirovine’, kazao je za N1.

Komentirao je i financijske izvještaje INA-e koji skrivaju brojne nelogičnosti. Riječ je o izvještajima za dva uzastopna kvartala o radu jedine preostale rafinerije u Hrvatskoj, one u Rijeci. Riječka rafinerija imala je 545 milijuna kuna profita, a onda odjednom u sljedećem kvartalu pada na 61 milijun gubitka. Pad profitabilnosti je 600 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...