Nakon Iraca, Hrvati se najviše boje rasta cijena struje, njih 81 posto brine kako će platiti račune

Norveška tvrtka Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, provela je istraživanje među više od 18 tisuća ispitanika u devet zemalja – uključujući i Hrvatsku – o tome što potrošači misle o klimatskim promjenama i trenutačnim cijenama energije.

Ukupno gledano, na razini svih zemalja uključenih u istraživanje, tri četvrtine ispitanika zabrinute su zbog negativnih posljedica klimatskih promjena te jedno od rješenja vide upravo u obnovljivim izvorima energije, prenosi Tportal.

Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%). Upitani o cijenama električne energije, 81% građana u Hrvatskoj zabrinuto je zbog mogućeg iznosa računa za električnu energiju; 62% ispitanih misli kako možda svojom ušteđevinom neće moći “pokriti” očekivani rast cijena energije, dok je čak 85% mišljenja da se odavno trebalo više i ozbiljnije ulagati u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj. Unatoč ovom pritisku rastućih cijena energije kojega građani osjećaju, 50% ispitanih u Hrvatskoj kaže kako zbog drugih izazova u životu nema vremena tražiti povoljnije opcije isporuke električne energije.

Ispitanici u Hrvatskoj pokazali su najveću zabrinutost među svim zemljama oko sigurnosti isporuke energije – 77% ispitanika izjavilo je kako je zabrinuto zbog pitanja sigurnosti opskrbe energijom.

Pritom 56% ispitanika iz Hrvatske – ponovno najveći postotak među svim ispitanim zemljama – kaže kako ih je na takvo promišljanje i stav primarno potaknuo rat u Ukrajini; 79% građana tvrdi da su značajnije počeli promišljati temu energetike tek potaknuti tim ratom.

Hrvatska također prednjači po razini svijesti o izvorima električne energije – ispitanici u velikoj većini (87%) tvrde da znaju odakle dolazi njihova energija; to je ponovno najviši postotak u ovom istraživanju u svim zemljama.

Hrvatski građani itekako su svjesni problematike klimatskih promjena – 75% ispitanika u ovom je istraživanju reklo kako su zabrinuti zbog direktnih posljedica klimatskih promjena na njih i na njihovu obitelj. Najviše ih brinu poplave, požari, toplinski valovi i porast razine mora (48%), utjecaj na zdravlje (42%), negativni utjecaj na cijene hrane (40%), utjecaj na staništa ljudi i životinja (39%) i nemogućnost planiranja budućnosti zbog ovih neizvjesnosti (23%).

Međutim, u ovom istraživanju, čak 93% građana Hrvatske kazalo je da nisu svjesni nikakvih specifičnih ciljeva i aktivnosti koje zemlja poduzima kako bi bila ugljično neutralna.

Ispitanici su podijeljeni oko toga tko bi primarno trebao rješavati problem: 36% građana kaže kako ne osjeća baš nikakav pritisak niti poticaj da se sami suoče s tim problemom, dok ih je 31% njega vrlo svjesno i osjeća poticaj na djelovanje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...